- Vi må gjøre som musemor og passe oss for fella, sa statsminister Jens Stoltenberg, under åpningen av sin tale på NHOs årskonferanse, som i år har fått tittelen ”Velferdsfellen”.

Stoltenberg mente selv at Norge ikke er gått i noen slik felle, men advarte altså om at vi må jobbe hardt for å holde det slik. Og blant virkemidlene nevnte han aller først fornying, og som en viktig del av dette, fornying ved hjelp av it.

- Jeg blir inspirert av å se hva vi har oppnådd, sier Stoltenberg til Dagensit.no, og viser til suksessene med selvangivelse på nett og Lånekassens nettjenester.

Les også kritikk fra Venstre: - Et alternativ til skatt

Ekstremt lønnsomt?
De nye nettjenestene er populære og kutter mye byråkrati. Og det kan være mye å spare på liknende tiltak fremover. Investeringer på én milliard i 24 nye offentlige nettjenester kan gi besparelser på hele 16-17 milliarder kroner, det er konklusjonen i en fersk rapport utformet av Brønnøysundregistrene og Metier.

Gjør ikke nok
Men benytter vi oss nok av slike effekter? Ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande er Stoltenberg altfor passiv. Hun mener blant annet det trengs et milliardløft innen it for å få NAV-reformen til å fungere. I dag preges NAV av over 100 til dels svært gamle it-plattformer, og alt man gjør nå er brannslokking, mener hun.

- Det at vi ikke gjør dette undergraver hele velferdsstaten, sier hun.

Les også: - Et alternativ til skatt

Vil øke takten
Stoltenberg mener regjeringen er på rett vei.

- Vi har heldigvis økt investeringene, men det betyr ikke at vi ikke kan gjøre enda mer. Vi sparer jo inn disse utgiftene, og kan bruke penger på andre formål enn å behandle skjemaer og søknader, sier Stoltenberg, som svar på kritikken.

- Har man gjort for lite hittil og signaliserer du nå at vi vil se en opptrapping av investeringene fremover?

- Vi har trappet opp og mitt ønske er å fortsette å trappe opp. Men vi får komme tilbake til beløper i de enkelte budsjettene, sier Stoltenberg.

- Skei Grande mener du bare tenker skatt når det gjelder å få til velferd?

- Tvert imot. Mitt hovedpoeng her i dag var fornyelse. Men det er uansvarlig å love mange milliarder i lavere skatt, vi må både ha fornyelse og forsvare et rimelig skattenivå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.