I april starter de første mobil-tv-sendingene basert på den såkalte DMB-standarden. Dette får bransjeeksperter Dagensit.no har snakket med til å se rødt.

Les også: - Mobil-tv må være gratis

- Mobil-tv er veldig flott, det kommer for fullt og det kommer til å være en stor driver i tiden fremover. Men det at NRK velger en standard som nesten ingen andre går for, det er et gedigent sjansespill, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Det er langt fra avgjort hvilken mobil-tv-standard som kommer til å bli den dominerende i Europa, og de fleste land er fortsatt bare på utprøvingsstadiet. Mye tyder likevel på at veldig mange land kommer til å gå for den konkurrerende DVB-H-standarden, som støttes av blant andre Nokia. DMB er mest utbredt i Sør-Korea, selv om enkelte europeiske land nå holder døren på gløtt og vurderer å ta standarden i bruk.

Prestisjehensyn
Hoff tror mye av årsaken til at NRK er en så sterk pådriver for DMB ligger i de store investeringene som er gjort i forbindelse med utbyggingen av digitalradio basert på DAB-standarden. DMB-basert mobil-tv sender over DAB-nettet, dermed kan man gjenbruke eksisterende infrastruktur.

- Det virker som om de på alle fronter skal rettferdiggjøre de tidligere teknologiske valgene de har tatt. I og med at man har bygget ut DAB-nettet i Norge, så er DVB-H et tyngre løft å bygge ut i Norge, sier Hoff.

Hoff mener det i de fleste land har vært en ganske balansert debatt om valg av standard for mobil-tv, men at det i Norge har vært slik at alle som mener noe annet ses på som ”idioter”. – Jeg savner en mer fordomsfri og åpen debatt om dette, det er nesten umulig å få til dette i Norge, sier Hoff.

  Det at man har lyktes med mobiltelefoni i Europa er utelukkende fordi man klarte å bli enige om en standard, mener Hoff, som presiserer at han tror det er vanskelig å si hvem som blir vinneren.

- Som å relansere Betamax
Heller ikke teleanalytiker John Strand har tro på den norske satsningen.

- Dette er som å relansere Betamax. Jeg kjenner ingen andre enn de norske mediebedriftene som tror på det her. Dette kommer til å koste mediebedriftenes aksjonærer penger, sånn er det, sier Strand.

- Det er ingen steder i verden hvor mobil-tv er et business-case. Det er ingen steder hvor DVB-H har lykkes, hvordan skal nordmennene da kunne lykkes med DMB, fortsetter Strand. Han mener det er vanskelig å nå kritisk masse til å kunne finansiere utbygging av mobil-tv-tjenester.

Selv om NRK har fått med seg TV2 og MTG/Viasat på laget, tror Hoff at det er NRK som er den store pådriveren. Uten støtte fra de store mobiltelefonprodusentene og teleoperatørene tror imidlertid Hoff det kommer til å bli vanskelig å gjøre mobil-tv til en suksess. Nokia støtter den konkurrerende standarden, så svært mange mobilbrukere vil trolig ikke kunne ta inn NRKs sendinger.

Les også: Mobil-tv like om hjørnet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.