Norges Mobil-TV fikk nylig konsesjon til å starte prøvesendinger med mobil-tv, og planen er at de første sendingene skal komme igang i løpet av april. Bak Norges Mobil-TV finner vi selskapene NRK, TV2 og MTG/Viasat.

  Å starte sendinger for mobil-tv er imidlertid å trå inn i et bransjepolitisk minefelt. Det finnes nemlig to konkurrerende standarder for mobil-tv; DVB-H og DMB. Norge har valgt DMB - og fått mye kritikk for det, mens mange andre Europeiske land vurderer DVB-H.

Norge kommer dermed på kant med en viktig premissleverandør, nemlig Nokia, som er en av pådriverne for DVB-H. Det skaper en utfordring når det gjelder mottakere. For så langt er det stort sett bare koreanske mobiltelefoner fra Samsung og LG som kan ta imot de "norske" DMB-sendingene. Disse telefonene er ikke å få kjøpt i Europa. Det finnes imidlertid flere mediespillere i salg i Norge som kan brukes til å ta imot sendingene når de starter i april.

Økt støtte?
Nå ser det imidlertid ut til at Norge får selskap av både Frankrike og Nederland, som også lanserer DMB-baserte mobil-tv-løsninger om ikke lenge. Dermed øker sannsynligheten for at også de store mobilprodusentene vil komme med telefoner som fungerer med dette systemet.

- Jeg tror vi vil få en mellomfase hvor mer ukjente produsenter kommer på banen med DMB-telefoner, sier utviklingssjef Gunnar Garfors i NRK til Dagensit.no. Han tror enkelte mobiloperatører kan komme til å selge DMB-klargjorte mobiltelefoner fra mindre kjente produsenter, og putte sin logo på telefonen.

Tror teleoperaørene vil tjene mer
Garfors mener det er viktig at mobil-tv er drevet av tv-selskapene, og ikke av mobiloperatørene. En mobil-tv-løsning skal ikke være avhengig av et SIM-kort fra mobilselskapet og at brukerne må betale for tilgang, mener han. I dag finnes det betalingsløsninger fra blant andre Telenor, som fungerer ved å streame tv via 3G-nettet.

  - Vi har sett at mobil-tv må være gratis hvis brukerne skal ta det i bruk. Jeg tror DMB vil øke inntjeningen til teleoperatørene, ettersom økt bruk av mobil-tv vil føre til at flere brukere også vil ønske å se tv-sendinger i opptak, sier Garfors. Han ser derfor for seg en kombinasjonsløsning hvor DMB brukes til "live" tv, mens dagens tradisjonelle 3G-baserte streamingløsninger brukes når man ønsker å se et bestemt videoklipp "on demand".



Tv-selskapene vil i utgangspunktet tjene penger på reklame (eller tv-lisens), men Garfors sier DMB-teknologien også skal kunne ha mulighet for betal-tv. Problemet her er imidlertid at det ikke finnes én enkelt standard for dette.

- Som å relansere betamax
Teleanalytiker John Strand har ingen tro på at satsningen vil lykkes.

- Det er ingen steder i verden hvor mobil-tv er et business-case. Det er ingen steder hvor DVB-H har lykkes, hvordan skal nordmennene da kunne lykkes med DMB, sier Strand. Han mener det er vanskelig å nå kritisk masse til å kunne finansiere utbygging av mobil-tv-tjenester.

- Dette er som å relansere Betamax. Jeg kjenner ingen andre enn de norske mediebedriftene som tror på det her. Dette kommer til å koste mediebedriftenes aksjonærer penger, sånn er det, sier Strand.

  Strand har imidlertid tro på at on-demand-tjenester - video som streames over mobilnettet - kan lykkes, hvis noen klarer å komme opp med et business-case som fungerer.

Interaktive tjenester
Når mobil-tv går på lufta i april vil det være ni tv-kanaler fra NRK, TV2 og Viasat. Disse vil sendes fra fem sendere i Oslo-området, og skal kunne tas inn av inntil 1,4 millioner mennesker - forutsatt at de kjøper seg en mediespiller som kan ta imot sendingene.

På sikt vil tv-sendingene kombineres med interaktive tjenester som åpner for mange nye muligheter, for eksempel at man kan avgi stemmer eller på andre måter "delta" i direktesendte tv-programmer.

Les også: - Mobil-tv et gedigent sjansespill og Mobil-tv like om hjørnet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.