Mongstad har vært en langvarig hodepine for Statoil. Overskridelsene på utvidelsene av raffineriet førte i sin tid at konsernsjef Arve Johnsen måtte gå i 1987 etter den såkalte Mongstad-Skandalen.

Overskridelsene var gigantiske, og begrepet en Mong ble myntet for å beskrive budsjettoverskridelsene på over seks milliarder kroner.

I det siste har krasjlandingen for Stoltenbergs månelanding satt Mongstad på kartet igjen.

En ny Mongstad-skandale?
Nå kan det nok en gang vise seg at Mongstad kommer i negativt søkelys.

- Mongstad-anlegget er ikke lønnsomt og har vært en feil økonomisk investering, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities til DN Energi .

- På 80-tallet fantes det ikke et effektivt spot-market, så det er forståelig at man ønsket en egen raffineringskapasitet i Norge. Men det har vært en overkapasitet i den bransjen i 25 år, så man kan stille spørsmål om man i det hele tatt burde tatt den første oppgraderingen av Mongstad, sier Omdal.

Fortsatt fremtid i LNG
LNG-prosjekter som Snøhvit har Trond Omdal derimot troen på :

- Med dagens priser, og med de overskridelsen som har vært, er Snøhvit-anlegget fremdeles lønnsomt, sier Omdal. Omdal sier videre at det har vært noe lavere gasspris i det siste og ganske stor utbygging av ny LNG-kapasitet, særlig i Qatar, men han sier at forventningene er at prisen og etterspørselen skal stige på sikt.

Skjuler ulønnsomme prosjekter
Statoils andrekvartalsrapport som ble lagt frem torsdag kan dekke over flere ulønnsomme prosjekter, mener analytiker John Olaisen i Carnegie.

Les her: Statoil pynter på resultatene

På tross av høyere oljepriser har ikke Statoils resultater løftet seg like mye som andre sammenlignbare selskaper som Royal Dutch Shell og ExxonMobil.

Les her: Her er et oljeselskap som leverer sterke tall og Bedring for Royal Dutch Shell .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.