I 2008 tapte Jens Ultveit-Moe 1,1 milliarder kroner på investeringer i gullgruveselskapet Crew Gold Corporation. Året etter fortsatte kursen på det børsnoterte selskapet å rase nedover.

Investoren var i full gang med å kvitte seg med aksjene, da Dagens Næringsliv ringte og lurte på hvor mye som var gått med i tapssluket. «Min mentale helse beror på at jeg ikke har regnet ut det nøyaktig», svarte Ulltein-Moe den gang.

I dag kaller han dette sin verste investering noensinne.

- Hva gikk galt?

- Alt så bra ut. Så viste det seg at driften var helt elendig. Det ble også klart at mye av det ledelsen hadde sagt var preget av stor kreativitet, for å si det mildt, sier Ulltveit-Moe til DN.no.

- Selv om vurderingen av gullprisutviklingen var helt riktig, så var produksjonen så dårlig at det endte med knall og fall. Jeg tapte en god del penger, slår han fast.

I DN.nos julespalte snakker vi med et knippe kjente personer om den feilslåtte pengebruken. Hva har vært deres verste investering og hva har tapsprosjektene lært dem? Og når bruker de, med vel viten, penger ufornuftig?

Nyttige erf#229er
- Hva lærte du av fiaskoen?

- Det jeg lærte av det er viktigheten av å passe på driften. Uten å ha god drift i virksomheten, nytter det ikke. Du må både få vurderingen av markedene riktig og ha orden i driften, svarer Ulltveit-Moe.

Riktig å gå inn i fornybar energi

Investoren har bygd seg opp en betydelig formue innen shipping, olje og gass. Forretningsmannen, som er gift med professor Karen Helene Ulltveit-Moe, har bakgrunn som NHO-president og er en ivrig og etterspurt deltager i samfunnsdebatten. Nylig gikk han ut og advarte mot at «Statoil kan gå en sakte død i møte».

- Hvilke investeringer bør man satse på i dag?

- Jeg mener det er et stort skifte på energisiden i verden. Bort fra fossilt og inn i fornybar energi. Det er riktig å gå inn i fornybar energi, sier Ulltveit-Moe.

- Gir størst glede
De siste årene har investoren selv satset stort på selskaper og prosjekter innen fornybar energi. I tillegg eier han gjennom konsernet Umoe et bredt spekter av selskaper - innen servering, teknologi, eiendom og shipping.

Ifølge den siste utgaven av Kapitals liste over landets 400 rikeste, er Ulltveit-Moe god for 6 milliarder kroner.

- Hender det at ditt pengebruk er ufornuftig?

- Ja, på en rekke områder. Jeg vil ofte si at det er de ufornuftige tingene som gir størst glede. Jeg har for eksempel stor glede av at jeg har et oppvarmet, innendørs svømmebasseng hjemme. Det er sikkert ganske ufornuftig, men bidrar stort til å holde meg i god form, svarer Ullstein-Moe og tilføyer:

- Også kjøpte jeg nylig en ufornuftig ny bil. Det var en Tesla og jeg kjøpte den fordi den var så pen.

- En miljøvennlig elektrisk bil. Var det så ufornuftig, da?

- Vel, jeg hadde en annen bil som var helt grei. Men nå har jeg da kjøpt en ny, og har stor glede av det.

Mot lavere vekst
At han selv sitter med en formue som kan tåle slike prioriteringer, får være en ting: Ulltveit-Moe synes nordmenn flest har det mer enn greit. De bør derfor ikke bekymre seg over at mange mener vi går mot et år med litt lavere økonomisk vekst.

Det er fornem nød

- Det er fornem nød. Veksttakten har vært så høy de siste ti årene at det umulig kunne fortsette. Vi vil fremdeles være blant de som er best stilt i Europa, med en arbeidsløshet som er halvparten av det de andre har og fortsatt økning i reallønn. Vi skal ikke klage på noen måte, sier Ulltveit-Moe.

- At husprisene faller er veldig bra for ungdom som skal inn i markedet, tilføyer han.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien!

Les allerede publiserte intervjuer:
- Gjort er gjort, så får man heller finne løsninger (Ståle Kyllingstad)
<b>- Det var kanskje den tøffeste innrømmelsen i mitt liv</b> (Petter Stordalen)

Les mer: - Tydelig at investorene ikke er interessert lenger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.