Aksjemarkedene i hele Europa stiger markert på nyheten om at spanske myndigheter vil be sine europeiske kolleger om en økonomisk krisepakke for landets banker.

- Det er helt klart gode nyheter, og vi tror at det kan gi et boost i markedet, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til DN.no.

Han mener kriselånet på 100 milliarder euro er akkurat det markedet har ventet på og han har tro på videre børsoppgang fremover. Strategen er imidlertid rask til å påpeke at markedsoppgangen også blir drevet av gode nyheter omkring Kinas og USAs økonomi, som begge vokser, om enn langsomt.

- Kombinerer man det med lav verdsettelse på børsen så er det mye som taler for at det kommer til å gå riktig vei, sier strategen.

Vil stagge løp på bankene
Tross i at lånet til spanske banker er svimlende stort, frykter ikke Tunaal at lånet til syvende og sist skal bli en hemsko for den spanske staten. Han viser til at Spania har lavere statsgjeld enn for eksempel Tyskland. Den spanske stat er derfor i en situasjonen der de har fortsatt handlefrihet, som de bruker på en fornuftige måte, ifølge Tunaal.

- Vårt syn er at dette her kan gå med de riktige grepene, og tiltaket for å støtte de spanske bankene er definitivt ett av de rette grepene, sier han.

Andre grep som bør vurderes er en større innskuddsgaranti for hele Europa samlet, påpeker strategen.

Frykter ikke Hellas-ras
Til tross for dagens børsoppgang er skepsisen fortsatt stor blant mange investorer. Hellas' eventuelle fall holder mange på gjerdet, men frykten for en dominoeffekt som ved konkursen i meglerhuset Lehman Brothers i 2008, er imidlertid uberettiget, mener Tunaal.

- At Hellas er i en vanskelig situasjon har nå vært kjent i to år. Den psykologiske effekten som med Lehman Brothers, den kommer ikke én gang til, sier Tunaal.

Undervurdert Italia-situasjon
Han er heller ikke utpreget bekymret for Italia, som er i en litt annen situasjonen enn Spania. For mens statsgjelden er høyere enn den spanske, er landet mye nærmere å balansere statsbudsjettet.

- Hadde det ikke vært for renten på statsgjelden, så hadde ikke Italia hatt noe statsgjeldproblem. Italienerne hadde heller ikke noen oppkjøring til finanskrisen som mange land hadde, så den italienske situasjonen er egentlige litt undervurdert av mange, sier han.

DNB Markets gjør ingen endringer i sin anbefalte investeringsportefølje mandag (se tabell nederst i saken).

Vent og se
DNB-strategens kollega i Nordea, aksjestrateg Erik Fosland, venter imidlertid at investorene vil trekke innsatsen av bordet frem til det greske valget er avklart til helgen.

- Vi tror at investorene vil være avventende i forkant, fordi man kan ta hele risikoen på mandag hvis du ser at det går den ene eller andre veien, sier Fosland til DN.no.

Strategen venter at situasjonen i Hellas løser seg, men også at risikoen for at det ikke gjør det absolutt er til stede.

- Man skal helt klart kjøpe
Nordea har derfor tatt ned risikoen i sin ukesportefølje (se tabell nederst i saken). Prisingsmessig er imidlertid markedet gunstig for investorer med noe lengre horisont, ifølge ham.

 

- Ser man på prisingen i forhold til bokførte verdier så skal man helt klart kjøpe på disse nivåene, selv om det vil bli mye volatilitet, sier Fosland.

I lilket med sine kolleger i DNB anbefaler også Nordea en overvekt mot oljeservice, så lenge oljeprisene holder seg på dagens nivåer rundt 100 dollar fatet, og ikke faller til 75-80 dollar.

- Så lenge ikke oljeprisen stuper, så er det fortsatt god verdi i oljeserviceaksjer, avslutter strategen.



Strategenes ukesporteføljer

Nordea tar ut seismikkselskapet Dolphin Group fra ukens protefølje. DNB gjør ingen endringer.

Les:
<b>Spania får 100 milliarder euro til å hjelpe bankene</b>
Madrid-børsen i taket
DNB Markets holder seg rolig i båten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.