- Før kjøpte man seg en måned med god respons med slike bailouts, nå kjøper 100 milliarder deg 24 timer, oppsummerer Andrew Pease, sjefstrateg i Russell Investment Group i Sydney til Bloomberg etter at markedene ga sin respons på den spanske bankpakken.

Markedene applauderte først løsningen. Euroen styrket seg, de asiatiske aksjemarkedene steg, og de europeiske børsene steg kraftig mandag formiddag.

Les: - Fikk det de håpet på

Så begynte tydeligvis avtalens ulemper å synke inn.

- Stemningen surnet nokså tidlig, etter som fokus skiftet mot de mer problematiske sidene ved den spanske bankpakken, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i morgenrapporten tirsdag.

Fortsatt høy risiko
Prisen på beskyttelse mot mislighold av spanske statslån sank først kraftig, men midt på dagen igår begynte prisene igjen å stige. Det betyr at investorene først vurderte Spania som et sikrere land å låne penger til, men så ombestemte seg.

  • Ifølge Bloomberg er renten 3 prosent.
  • Det er ikke knyttet nye krav til spansk finanspolitikk til lånene, men eurolandene skal overvåke rekapitaliseringen av bankene.
  • Det er ikke kjent om lånet skal komme fra EUs gamle kriselånmekanisme EFSF, ESM som trer i kraft fra 1. juli eller begge. Det kan ha stor betydning for Spanias lånekostnader, fordi lån fra ESM vil ha prioritet over andre lån Spania har tatt opp.
  • Det internasjonale pengefondet, IMF, deltar ikke i denne lånepakken, men de skal følge med at Spania etterkommer betingelsene i avtalen.


Også spanske statsrenter falt tidlig på dag igår, men snudde bratt oppover igjen mot ettermiddagen. Tirsdag morgen ligger rentene på spanske statsobligasjoner med ti års løpetid på 6,53 prosent. Fredag var renten på tiåringen 6,2 prosent.

- Vår vurdering er at den spanske redningspakken er et skritt i riktig retning, selv om det umiddelbart er klart at den ikke er tilstrekkelig til å løse gjeldskrisen, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken i morgenrapporten fra meglerhuset.

Øker gjelden
Selv om gjennomgangstonen er at det er positivt at Spania nå har fått på plass kreditt som vil hjelpe landets banker å holde seg på bena, er det også flere negative trekk ved den.

Når spanske myndigheter nå tar opp et kriselån på inntil 100 milliarder euro øker landets statsgjeld med 10 prosent. Det betyr at gjeldsbyrden nå går fra 79 prosent av BNP til 89 prosent, i et land som er preget av lav vekst, fallende boligpriser og høy arbeidsledighet.

Flere påpeker at denne pakken redder bankene, men den skaper ikke flere jobber. Den strukturelle ubalansen i Spania er der fortsatt.

Frykter å bli sittende med svarteper
Et annet viktig element er at det ennå ikke er klart om lånet kommer fra EUs gamle kriselånmekanisme EFSF, den nye, ESM, som trer i kraft første juli, eller begge. Dette vil ha stor betydning for Spanias lånekostnader, fordi lån fra ESM vil ha prioritet over andre långivere. Investorer kan nå tenkes å unngå spanske statsobligasjoner fordi de ønsker å unngå å komme i samme skvis som private långivere gjorde under den greske restruktureringen.

- Prisen for å redde bankene nå, kan dermed bli at staten må reddes på et senere tidspunkt, skriver Dørum i morgenrapporten.

Hellas kan velte alt
EU-lederne fikk i helgen honnør for å ha fått den spanske løsningen raskt på plass. Frykten for hva som kan skje etter det greske valget kan ha bidratt til det, og denne frykten er der fortsatt.

Dersom valget ender med at Hellas forkaster låneavtalen med EU og IMF og dens betingelser kan det føre til at Hellas forlater eurosonen. Resultatet blir trolig ny markedsuro, og økte lånekostnader til land som Spania og Italia.

- Tiltaket får bankene på tryggere grunn, men vil ikke hindre forsterket kapitalflukt dersom innskytere og andre etter en mulig Grexit blir mer nervøse for en Spexit, skriver Dørum.

De siste målingene viser Ny demokrati, det største partiet som er for krisepakken og Syriza, som motsetter seg krisepakken med dens betingelser, ligger ganske likt.

Les også:
Spania sender Børsen sidelengs
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.