Salget av nye boliger i de tre første kvartalene i år viser en samlet nedgang på 2,2 prosent fra i fjor. I tredje kvartal ble det solgt hele 10 prosent færre boliger enn i tredje kvartal 2012, viser rapporten Boligmarkedsanalyse, som Boligprodusentenes forening legger frem idag.


- Nedgangen i boligsalget er urovekkende. Normalt pleier vi å ha et greit salg på høsten. Fortsetter vi med dette salget vil det gi utslag i lavere igangsetting fremover, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene til DN.no.

Salgssvikten er størst for leiligheter; i de tre første kvartalene i år sank leilighetssalget med 13 posent i forhold til samme periode i fjor.

- Leilighetssalget faller trolig fordi kostnadsnivået har blitt for høyt. Nå ser vi priseffekten av de strengere byggekravene som ble innført i 2010, kalt TEK 10 (se faktaboks), sier Jæger.



Forskriften skal sikre at tiltak planlegges, prosjekteres og utføres ut fra hensyn til god visuell kvalitet, universell utforming og slik at tiltaket oppfyller tekniske krav til sikkerhet, miljø, helse og energi.



Leilighetsbyggingen taper terreng
Det er igangsatt like mange boliger i de tre første kvartalene i år som i samme periode i 2012.

Igangsettingen i tredje kvartal i år viste en vekst på 13 prosent i forhold til tredje kvartal i fjor. Nedgangen i forhold til andre kvartal i år skyldes normale sesongvariasjoner, ifølge rapporten.

For de tre byggtypene er tendensen klar ved at leilighetsbyggingen taper terreng i forhold til småhus og eneboliger.

- Dette reflekterer nok at prisene på nye leiligheter har steget sterkere enn prisene på småhus og eneboliger. Dette er trolig igjen et resultat av at leiligheter bygges sentrumsnært, hvor tomteprisene har steget sterkest, og at effektiviseringsgevinstene i leilighetsproduksjonen har vært lavere enn i småhus- og eneboligproduksjonen. Dermed har mange boligkjøpere i større grad vendt seg mot enebolig- og småhusmarkedet hvor prisene fortsatt er overkommelige selv for normalinntektsfamilier, skriver administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider rapporten for Boligprodusentene.

- Må bygges tettere
- Det vi trenger aller mest er igangsetting av leiligheter rundt de store byene, særlig Oslo og Bergen. Her bygges det altfor lite til å dekke behovet, sier Per Jæger.

Han poengterer at det må fortettes rundt de store knutepunktene, hvor det bare er plass leiligheter.

- Hvis det ikke bygges leiligheter som gjør det naturlig for folk å bruke kollektivtrafikk til og fra jobb, knekker infrastrukturen og veiene overfylles, sier Jæger.

Frykter prisstigning
Bruktboligmarkedet har roet seg betraktelig etter flere år med kraftig prisstigning. Det siste året har bruktboligprisene kun steget 2,6 prosent.

Men Jæger frykter at altfor lav boligbygging vil fyre oppunder boligprisene på nytt.

- Det bygges helt sikkert for få boliger i forhold til befolkningsveksten. Færre nye boliger på markedet vil føre til større press på bruktboliger – og dermed vil prisene stige, mener Jæger.




- bankenes stadig strengere krav til forhåndssalg i nye boligprosjekter

- tomme kasser i Husbanken både når det gjelder grunnlån og startlån

- nye garantibestemmelser for boligbyggerne

Fremmer produksjonen av nye boliger:
+ befolkningsvekst

+ høy flytteaktivitet

+ lave renter

+ god inntektsutvikling blant norske husholdninger

Les også:
Alle boligtyper faller i pris

- 40 % sjanse for at dette er begynnelsen på boligkrakket

<i>Dette </i>er en solrik balkong

Se også: