– Det første svaret får vi når markedene åpner mandag. Selv om Standard & Poor's unngikk å skape panikk i markedet ved å offentliggjøre den nye ratingen fredag kveld, er det klart at dette vil føre til en nedgang, sier Chen til NTB.

Chen, som er senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning, påpeker at det er langt mer enn USAs statsgjeld som blir påvirket av at Standard & Poor's kuttet kredittratingen fra AAA til AA+ (Se faktaboks).

– Helt siden andre verdenskrig har USA vært ansett som en trygg havn med en garantert rente, et slags grunnfjell i hele det økonomiske systemet. Sånn er det ikke lenger. Dermed får dette store ringvirkninger, blant annet for verdipapirer som indirekte er garantert av den amerikanske staten.

Samtidig minner han om at det foreløpig bare er ett av de tre store byråene som har endret USAs kredittverdighet og at det har gått rykter om en nedjustering en stund.

– Det amerikanske markedet falt også unaturlig mye på torsdag, så det kan være noen allerede hadde snappet opp noen rykter. I tillegg er det ingen åpenbare alternativer til USA som trygg havn, men tradisjonelt sikre plasseringer som gull og sveitserfranc vil nok stige på mandag, mener analytikeren. (©NTB)

Les også:
<b>- Moderne finansmarkeder er "en ødeleggelsesmaskin"</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.