Omslaget i norsk økonomi er definitivt igang.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at konjunkturindikatoren nå er på -23 i fjerde kvartal 2008, mot en indikator på -6 i tredje kvartal. Det er langt under det historiske gjennomsnittet og signaliserer en bratt nedgang i konjunkturforløpet.

- Var for optimistiske
Forventningene har falt dramatisk på bare tre måneder.

- Man var for optimistiske og nedturen kom raskere enn ventet, skriver SSB i en pressemelding.

Svake tall for bedrifter som produserer innsatsvarer var drivkraften bak utviklingen. Etterspørselen faller både i i hjemme- og eksportmarkedet, mens markedsprisene fortsetter å stige på grunn av den svake kronekursen.

- Omslaget er kraftig, og det er lenge siden det har vært så kraftig. Sammenligner man med hva bedriftene forventet i tredje kvartal har de blitt klart overrasket på nedsiden, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets til DN.no.

Etterspørselen faller
Tallet på industriledere som oppgir sviktende etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen er merkbart høyere enn i tredje kvartal, mener SSB.

Svært høye lagre av produkter for salg støtter dette resultatet. Samtidig melder langt færre om kapasitetsvansker eller mangel på kvalifisert arbeidskraft. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er nå på 80,2 prosent.

På kort sikt er bildet bekmørkt. Industrilederne venter lavere produksjon, fallende ordretilgang og svekkede priser i eksportmarkedet. Samtidig vurderer statig flere å jekke ned vedtatte investeringsplaner.

Svak etterspørsel og mangel på risikovillig kapital er sannsynlige årsaker til dette.

 

Kilde: Statistisk sentralbyrå(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.