Glitnir-sjef og tidligere Aker-analytiker Karl Otto Eidem mener statens inntog i Aker Kværner kan være positivt på lang siktig, men ser samtidig negative effekter i det korte bildet.

- Det kommer litt an på hvilken hatt man tar på seg. Kortsiktig vil det være negativt for kursutviklingen. En del har sett det som et mulig utfall at Aker Kværner ville bli solgt til andre aktører med en premie. Nå blir det solgt for snittkursen over de fire ukene, sier Eidem til DN.no.

Aker Kværner-aksjen faller i dag 0,83 prosent på børsen, mens Aker er opp 2,17 prosent.

- Interessante muligheter
Eidem tror samtidig at eierskapsløsningen vil ha en positiv effekt i det kortsiktige bildet ved at det vil skape ro og stabilitet rundt Aker Kværner.

- Langsiktig åpner det en del interessante muligheter. Gjennom Saab og Wallenberg får man tettere bånd inn mot Sverige. I tillegg er det en global trend at mer og mer av oljereservene tilhører nasjonale selskaper. Aker Kværner får en spennende posisjon der og kan profilere seg som et litt annerledes selskap enn de hyper-kommersielle amerikanske selskapene i oljesektoren, sier Eidem.

- Hva betyr dette for Aker asa?

- Kursen på Aker asa har ikke blitt påvirket av en eventuell budpremie på Aker Kværner. Aksjen har etter våre modeller hatt en rabatt 20 prosent i forhold til de underliggende verdiene. Nå blir selskapet tilført ytterligere 6,4 milliarder kroner i kontanter og har vel til sammen 200 kroner i cash per aksje. Rabatten skal dermed noe ned, sier Eidem.

Her er det nye eierskapet:

Velfylt pengepinge
Eideim anslår at Aker asa nå har 15 milliarder kroner i ren cash.

- Det har vært spekulert i at det kommer et spektakulært oppkjøp. Når man har 15 milliarder i kontanter vil man ha finansiell løfteevne til et oppkjøp på 40 til 50 milliarder kroner. Selskapet selv sier at man ikke skal vente på et oppkjøp, men at man vil bruke pengene til å videreutvikle babyene sine, og sikkert klekke ut nye, sier Eidem.

Kjell Inge Røkke undertegnet i dag en erkæring om at han skal sitte som majoritetseier i Aker asa i 10 år. Eidem tror ikke det betyr noe annet enn at Røkke sender ut politiske signaler.

- Jeg tror det er en politisk uttalelse. Han har jo tidligere sagt at et selskap eies til det blir solgt, så dette er nok et politisk statement, sier Eidem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.