I boken "Opp som en bjørn - historien om Pan Fish", forteller forfatter og journalist Aslak Berge i IntraFish om oppdrettsgigantens hemningsløse vekst til det var verdsatt til ti milliarder kroner, og til det gikk til bunns på Oslo Børs, skriver Aftenposten.

Bankenes frykt for store tap hindret det som ville blitt en av tidenes største konkurser. Men tapene ble likevel enorme. Bankenes samlede tap på Pan Fish-eventyret, som ifølge Berge er på rundt 2,9 milliarder kroner, er et av de desidert største i Norgeshistorien, hvis man ser bort fra bankkrisen.

Håvet inn

Tidligere Pan Fish-sjef Arne Nore den gang pilene fortsatt pekte oppover.
Tidligere Pan Fish-sjef Arne Nore den gang pilene fortsatt pekte oppover.
Samtidig tjente de tre gründerne Arne Barmen, konsernsjef Arne Nore og Bjarte Tunold gode penger på aksjekjøp.

- I sum har de tre gründerne til sammen tjent minst 280 millioner kroner på aksjer de i 1992 kjøpte fra Kreditkassen for 2,6 millioner kroner. Dette står i grell kontrast til underskuddene i 2002 og 2003 da Pan Fish tapte 4,5 milliarder kroner, sier Berge.

Pratet opp aksjene
Tidligere konsernsjef Arne Nore var kjent for å prate opp aksjene, og i investormiljøet i Ålesund ble det sagt at aksjen gikk alltid opp når Nore hadde vært i Oslo. Mange i næringen reagerte også på at han hele tiden slapp unna når han snakket opp aksjekurs, noe som kan være på kanten av kursmanipulering

- Pan Fish ble drevet med en uaktsomhet og en uansvarlighet som lå svært nær grensen til det kriminelle, skriver forfatteren ifølge Aftenposten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.