Det er konklusjonen i en fersk rapport om den såkalte nettolønnsordningen som nærings- og handelsminister Trond Giske mottok mandag.

Rapporten viser at nettolønnsordningen virker etter formålet ved å bidra til sysselsetting av norske sjøfolk og sikre norsk maritim kompetanse, men den samfunnsøkonomiske kostnaden er større enn gevinsten:

Rapporten anslår at maksimalt rundt 4.800 sjøfolk kan miste jobben om ordningene faller bort. Rapporten er laget av Econ Pöyry på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet.

På lang sikt viser analysen at "verdiskapingstapet ved ordningen klart overstiger gevinsten i form av bev#229 av arbeidsplasser", og det samfunnsøkonomiske tapet ved å videreføre ordningen kan bli på over 900 millioner kroner over en periode på 13 år, ifølge rapporten.

- Nå skal vi se på rapporten og hente inn synspunkter fra berørte fag- og næringsorganisasjoner og be om kommentarer og vurderinger, sier nærings- og handelsminister Trond Giske i en pressemelding.

I 2008 var bevilgningen til sysselsettingsordningene for sjøfolk 1,75 milliarder kroner. Ordningen omfatter rundt 11.500 sjøfolk og om lag 430 skip registrert i norsk skipsregister. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.