Stavanger: NHOs ferske økonomibarometer viser at norske bedrifters forventninger til utviklingen i hjemmemarkedet er på det svakeste siden finanskrisen. LO-leder Gerd Kristiansen reagerer på rapporten som ble lagt frem tirsdag.

- De er veldig tydelige på at vi får en dipp i økonomien. Nå krisemaksimerer NHO, sier Kristiansen til DN.no.

- Alle andre økonomer sier at dette ikke stemmer, mener LO-lederen.

På konferanse
Onsdag er Kristiansen på plass i Stavanger for å holde innlegg på LOs olje- og gasskonferanse. Her er norske oljeselskaper og leverandørbedrifter samlet for å diskutere utfordringene som er ventet å møte dem i tiden fremover.

Næringen står i dag overfor blant annet en avdempet investeringstakt og et skyhøyt kostnadspress som spiser opp mye av gevinsten ved høy oljepris. Det ventede fallet i oljeinvesteringer på norsk sokkel øker bekymringen for at norsk økonomi er på vei mot en nedtur. En betydelig del av norsk industri er oljerelatert, og verdiskapningen på fastlandet er derfor avhengig av at det går bra i petroleumssektoren.

Kristiansen er imidlertid bestemt på at dette ikke er noe norske bedrifter per i dag merker på kroppen.

- Jeg har ikke det inntrykket, sier hun og fortsetter.

- Det vi riktignok er opptatt av er at leverandørindustrien må få leveranser til olje- og gassindustrien. Der har selskapene et spesielt ansvar for å sørge for at mulighetene for norsk olje- og gassindustri er der. Det å sette ut alle leveranser til land i Asia, som vel er de som står fremst i køen, er ikke rett. På samfunnsøkonomisk sikt kommer vi til å merke det, også kompetansemessig.

- Alltid bekymret
Det er olje- og energiminister Tord Lien som onsdag formiddag åpner LO-konferansen i Stavanger. Kristiansen sier hun er svært spent på hva han kommer til å si til næringen.

- Vi er alltid bekymret for norske arbeidsplasser. Vi må være på vakt og vi mener det er riktig at regjeringen har de rette virkemidlene klare dersom vi kommer ned i den situasjonen vi var under finanskrisen, sier hun.

- Er Norge blitt for oljeavhengig?

- Vi må prøve å bygge annen industri og vri kraftbehovene våre over på mer fornybare kilder. Men vi snakker ikke bare om Norge. Vi snakker om et globalt marked der oljeavhengigheten kommer til å være til stede i all fremtid, svarer Kristiansen.

DN.no er på stede på konferansen og kommer tilbake med mer!

Les mer: Varsler omslag for norsk næringsliv: - Betydelig tøffere enn vi forventet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.