De amerikanske aksjemarkedene har hatt en pen oppgang siden nyttår, og de siste dagene har både Dow Jones og Nasdaq nådd nye rekorder. Igår stengte Dow Jones for første gang over 15.000 poeng, og i dag stengte både Nasdag og Dow Jones med nye rekorder innabords.

Investor Marc Faber syns det er skummelt.

- I de 40 årene jeg har jobbet som økonom og investor har jeg aldri sett en slik frakobling mellom markedet og den økonomiske virkeligheten. Markedene fyker til himmels, mens økonomien for folk flest ligger i grøfta, sier Faber til kanadiske The globe and mail .

- Folks reelle inntekt justert for inflasjon faller, og aksjemarkedene går opp, sier Faber.

Vanskelig å peke på årsaken
Faber har tidligere sagt at han tror det kan komme en markedskollaps i sommer, men kan ikke svare på hva som vil utløse det.

- Hva utløste krasjet i 1987 da markedene falt 21 prosent på én dag? Hva utløste Nasdaq-krasjet i 2000? Hva utløste krasjet i Japan i 1989? Hva sendte de globale aksjemarkedene ned 50 prosent i 2000? Vi vet aldri det før det skjer, men noe sender markedene opp og noe vil alltid sende dem ned, sier Faber.

En antagelse har han likevel på lager.

- Jeg antar at nå, gitt at mange markeder har steget så mye som 100 prosent siden bunnen i 2009, er det ikke lenger så veldig billig. Noe kan skje, geopolisk eller noe annet, sier Faber, og legger til at han ville være forsiktig med å overvekte seg i aksjer.

Tror det fortsatt er noe å hente
Selv har han 25 prosent av investeringene sine i aksjer, og 25 prosent i statsobligasjoner. Men han sier han er svært ukomfortabel med å ha så store verdier i aksjer. Han vil beholde en del aksjer, for de kan fremdeles stige mye før en korreksjon, mener han.

Faber sa allerede i januar at han mente at aksjerallyet var i ferd med å miste fart: - Nyt aksjerallyet mens du kan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.