Advokat Erik Råd Herlofsen i advokatfirmaet Ræder i Oslo er oppnevnt som bostyrer for 11 konkurser i januar.  Han er dermed den bostyreren med flest konkurser.  Fire av de 11 sakene er personlige konkurser.

- I tillegg til å være en dyktig jurist, må en bostyrer være kremmer og menneskekjenner, sier han.

Les også:

Gründer gikk konkurs på 77 dager  

Som bostyrer rydder han opp i konkurser og treffer mange ulike typer mennesker.

- Noen av dem det gjelder er ofte utilgjengelige når vi skal kontakte dem. Vi har et tilfelle nå der vi tror en konkursdebitor er i Afrika, fordi vedkommende hadde lagt ut bilder derfra på Facebook. Vi har også en klesbutikk i Oslo der ledelsen har reist hjem til Sverige og ikke vil svare på henvendelser, sier Herlofsen.

Erik Råd Herlofsen mener en bostyrer må følge med på alle sosiale medier og i tillegg være litt kreativ.

Mange skjebner

Herlfosen har opplevd mange forskjellige skjebner i sine snart seks år som bostyrer.

- Noen er uheldige fordi de har få oppdragsgivere og hvor oppdragsgiver ikke betaler. Noen er overoptimistiske og har for stor tro på egne evner og kompetanse. Noen er kriminelle. Når konkursen er et faktum, er kanskje virksomheten i full gang i et annet selskap, sier Herlofsen.

Han forteller at dette gjelder spesielt i håndverker- og rengjøringsbransjene.

- Det er også en del restauranter som kun lever en kort periode , sier Herlofsen, og legger til at i 90 prosent av disse tilfellene er det Skatt Øst eller kemneren som er konkursrekvirent.

- I 80 til 90 prosent av konkurstilfellene er det ingen verdier, sier Herlofsen.

- En vanlig kreditor har dessverre sjelden noe å hente.

Personlige tragedier

Bostyreren treffer også en del mennesker i ubalanse.

- Noen av sakene er personlige tragedier, sier Herlofsen.

Advokatfirmaet Ræder, med 90 ansatte, har egen insolvensavdeling med i alt 15 personer, hvorav tre advokater som er bostyrere.

- Det er dommere i Oslo Byfogdembete som er våre oppdragsgivere og som godkjenner våre salærer, sier Herlofsen.

Den som begjærer en konkurs må normalt garantere for 43.000 kroner i bokostnader. Dette skal dekke gebyrer, salærer og kostnader knyttet til konkursen.

- I et vanlig minimums bo medgår det cirka 20 timer. Salærsatsene er lovregulert, og honoraret vil i slike saker sjelden overstige 25.000 kroner,  sier Herlofsen.

Ifjor mottok advokatfirmaet Ræder i alt 88 nye konkursbo. Herlofsen var bostyrer for 33 av disse.

Han sier det ofte er tilfeldig hvor mange konkursbo han tildeles.

- I mars kan det like godt hende at jeg får ingen. Men jeg håper og tror at vi tildeles nye konkursbo fordi vi leverer kvalitet og er effektive, sier Herlofsen.

Oslo Byfogdembete opplyser at embetet bruker 44 ulike advokater som bostyrere.

Les også:

Gründer gikk konkurs på 77 dager  

Gaselle gikk konkurs dnPlus

Slik unngår du konkursmarerittet

 

På kartet under kan du se samtlige konkurser i januar. Klikk på punktene for informasjon om de enkelte konkursene:

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;Røde markører viser bedrifter som ble slått konkurs i sitt første leveår.&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="byline"/&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="w8issuepage"/&gt;&lt;field name="crosshead"/&gt;&lt;field name="city"/&gt;&lt;field name="avgpricesuffix"/&gt;&lt;field name="reviewsummary"/&gt;&lt;field name="runninghead"/&gt;&lt;field name="leadprefix"/&gt;&lt;field name="opinioncategory"/&gt;&lt;field name="extlink"/&gt;&lt;field name="articletop"/&gt;&lt;field name="bodytop"/&gt;&lt;field name="bodybottom"/&gt;&lt;field name="playid"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Gr%C3%BCndervirksomhet" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Konkurser" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.