- Det er ikke mangel på olje i verden. Det som har endret seg er at oljen vi vet finnes, er i land som har et nasjonalistisk forhold til sine reserver. Disse landene har en tendens til å utsette investeringer og produksjon i påvente av høyere priser. Dette er selve hjertet i hvordan oljeprisen vil utvikle seg, sier Kevin Goodwin, leder for analyser av raffinering i BP og ekspert på oljemarkedet.

Et spesielt år
Goodwin er i Norge i dag for å presentere BPs årlige gjennomgang av fjorårets statistikk. Det høres kanskje ikke så sexy ut, men når fjoråret var året da alle normale sesongkurver uteble og både pris- og etterspørselsestimater ble gjort alvorlig til skamme, fyller en slik gjennomgang kinosalen på Felix, Aker Brygge.

Goodwin og BP står fast på at det er nok olje i verden.

- Det er nok reserver til 42 års forbruk nå. Da jeg startet å jobbe med dette i 1978 var tallet omtrent det samme.

Han sier til DN Energi at det er mer sannsynlig at det er olje igjen når verden ikke lenger trenger den. Han mener altså at et "peak-forbruk" er nærmere enn det mye omtalte peak-oil. Men da snakker han om reserver, ikke produksjon.

- Jeg tror det er en større sannsynlighet for at etterspørselen topper seg, før tilbudet topper seg, sier han.

Bensintoppen er nådd
Han mener blant annet at bensinproduksjonen, hans kjernekompetanse, kan ha nådd toppen de siste 12 månedene.

- Det bekymrer meg som raffinerimann. Kanskje vi aldri noen sinne skal produsere like mye bensin som vi har gjort det siste året, sier han, og understreker at det ikke bekymrer ham som forbruker.

Årsaken til utviklingen i bensinmarkedet er delt:

  • USA har et politisk mål om å firedoble bruken av bioetanol de neste årene. Det vil ta det som eventuelt er av vekst når resesjonen råder og prisen er relativt sett høy.
  • Om noen år kommer effekten av mer drivstoffeffektive biler i USA.

USAs betydning for energistatistikken kommer tydelig frem når man ser på fallet i oljeforbruk. Hvis man ser på de rene tallene, forklarer lavere forbruk i USA nesten hele nedgangen i verdens forbruk. Vekst i land som subsidierer forbruket gjør imidlertid bildet mer komplisert.

Uforutsigbar pris
Goodwin vil ikke mene noe om hvor prisen går.

- Det er fullt mulig å tegne et bilde av en verden der prisen skal ned igjen: Opec klarer historisk ikke å holde på kutt når prisene stiger, og det pleier å få en effekt på prisen.

- Men det er også lett å se for seg det motsatte, at oljeprisen stiger fordi Opec hittil har etterlevd kuttløftene veldig godt, og verdensøkonomien er i ferd med å bedre seg litt, noe som vil gi en økning i forbruket.

- De fleste som har forsøkt å spå i oljeprisen, har ikke gjort det så bra, konkluderer han.

BPs offisielle syn på oljeprisen er på mellom seksti og åtti dollar fatet.

- Ustabilt på kort sikt
Under lanseringen av BPs statistikk i London i dag, sa Tony Hayward, konsernsjef i BP:

- Tyngdepunktet for de globale energimarkedene heller kraftig og ugjenkallelig i retning verdens utviklingsland, og da spesielt mot Kina.

- Dette er ikke et midlertidig fenomen, og jeg tror det vil fortsette å øke over tid. Det vil fortsette å påvirke prisene, og vil føre til nye utfordringer for økonomisk vekst, sikkerhet i energitilgangen og klimaendring.

- På kort sikt vil dette skiftet medføre ustabilitet, advarer Hayward.

Hva tror du? Er det sannsynlig at det er olje igjen når verden ikke lenger trenger den? Diskuter saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.