- Det blir oljeutvinning i Nordland. Spørsmålet er bare når og hvordan. Men jeg utelukker ikke at noen områder forblir lukket, sier Stein Lier Hansen i Norsk Industri.

Direktør Lars Arne Ryssdal i Oljeindustriens Landsforening er også for snarlig åpning av nye oljeområder. Det må til for å begrense oljenedturen på sokkelen.

- Vi tærer på ressursene. Det er på tide med en avgjørelse om Nordland VI og VII og Troms II, fastslår han.

- Det ble gjort 12 funn på norsk sokkel i fjor, men vi vet ikke om mer enn ett er drivverdig. Siden 1997 er det bare gjort ett stort funn på norsk sokkel, og det var Ormen Lange, sier Ryssdal.

- OD forutsetter åpning
Han mener det er i seneste laget å få en avgjørelse ved ny behandling av Forvaltningsplanen for Nordområdene i 2010. Den påstanden begrunner han i Oljedirektoratets egne estimater for oljeproduksjon i Norge. For at produksjonen i 2020 skal være på et nivå i nærheten av ODs estimater må det åpnes nye store felt.

- Det forutsettes produksjon i nye funn tilsvarende åtte Goliat-felt. Vi klarer ikke det uten at Nordland er åpnet. Og vi vet at det tar rundt 15 år fra funn til produksjonen er i gang, understreker han.

Dermed er det sannsynlig at leting som følge av Forvaltningsplanen ikke blir til produksjon før tidligst i 2025. Om det ikke er viktig å innfri ODs mål, er det viktig å opprettholde kontinuiteten på sokkelen, mener han:

- Vi mangler sårt store feltutbygginger. Det trenger vi for å opprettholde en solid base i leverandørindustrien.

500 milliarder
Og av de ikke-utvunnede ressursene man vet om er det lite som er lovende, mener han. Det som derimot er svært lovende er Nordland VI og VII og Troms II.

- Her er det kjente letemetoder, høy funnsannsynlighet og store ressurser. De uåpnede ressursene er de mest interessante, mener han.

Estimatene for hva som kan ligge gjemt på grunt vann utenfor Nordland er enormt.

- Vi mener det er verdier opp mot 500 milliarder kroner, sier Ryssdal.

Valgkampsak
- Det hadde vært hyggelig om vi kunne fått en reflektert og lavmælt debatt, men alt tyder på at det blir en tøff debatt der vi må kjempe for å lykkes, sier Ryssdal.

Han tror dessuten at forvaltning av nordområdene og oljeleting utenfor Nordland og Troms blir en toppsak i neste valgkamp, og at det haster med å få opinionen på sin side.

- Den lokale opinionen er løsningen for å få dette til, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.