- Utviklingen i norsk økonomi har de siste måneder vært bedre enn ventet, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets' ferske rapport «Økonomisk oversikt».

De gode nyhetene kommer som perler på en snor. Sysselsettingsveksten har vært sterk, ledigheten er kommet ned på et lavt nivå og inflasjonen er på ny lavere enn ventet.

Nordeas analytikere har nå oppjustert sine vekstanslag for Fastlands-Norge i år og neste år. De har også nedjustert anslaget for arbeidsledigheten.

Kan bli enda sterkere
Oppgangen i privat forbruk var svak i fjor høst, men Nordeas analytikere venter at veksten tar seg opp i første halvår i år. Juel påpeker at privat forbruk kan overraske på oppsiden.

Det overraskende rentekuttet i midten av mars kan bidra til det.

- Rentereduksjonen vil gi ytterligere stimulanser til privat forbruk og trolig forsterke oppgangen i boligprisene, skriver Juel.

Nordea har tidligere anslått at boligprisene vil stige fem prosent i år, men de vil kunne stige mer, skriver Juel nå.

Ikke rentehopp før våren 2013
Juel skriver at forholdene i Norge tilsier at styringsrenten her burde vært høyere enn i dag, og gradvis gått videre opp.

- Nær nullrente i verden rundt oss gjør at pengepolitikken i Norge er trengt opp i et hjørne, skriver Juel.

Han peker på at dersom det skulle komme et nytt sjokk fra utlandet, som for eksempel en ny krise i eurosonen, er mulighetene til å sette ned renten svært begrenset.

Og dersom norske husholdningers forbruk skulle ta skikkelig av, vil tilstramninger i form av renteøkninger gi en uønsket sterk krone, skriver Juel.

- Det manglende handlingsrommet i pengepolitikken må regjeringen ta hensyn til når den nå forbereder revidert nasjonalbudsjett for 2012 og statsbudsjettet for 2013, skriver Juel.

Han mener at slik det ser ut nå bør finanspolitikken gis en viss innstrammende innretning, både i år og neste år.

- Det vil bety en bruk av oljepenger klart under handlingsregelen, skriver sjeføkonomen.

Tror ikke det blir rentehopp før våren 2013
- Men i den lavrenteverden vi lever i og med de vekstanslag vi her presenterer, venter vi ikke at Norges Bank vil heve renten før våren 2013, skriver Juel.

Nordea tror imidlertid det kan bli aktuelt med renteøkning til høsten dersom forbruksveksten blir klart sterkere. Styringsrenten i Norge er i dag på 1,5 prosent og Norges Bank har signalisert at den vil ligge på dette nivået i et år til.

Nordeas makroøkonomiske indikatorer i Norge, i % årlig vekst


Les også: Vil trykke sine egne penger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.