Norge er lykkelandet, men vi er i ferd med å bli tykke og late. Europeerne sitter på en tikkende gjeldsbombe med en aldrende befolkning. Utviklingen bekymrer DNs julepanel.

I år består julepanelet av følgende personer:

Stein Erik Hagen (56): Styreleder og storeier i Orkla

Gisele Marchand (53): Sjef for Eksportfinans, styremedlem i Norske Skog, Oslo Børs, Gjensidige og Fornebu Utvikling

Ola Borten Moe (35): Olje- og energiminister

Kirsten Idebøen (48): Konsernsjef i SParebank 1 Gruppen

Jens Ulltveit-Moe (69): Investor

*****

Ulltveit-Moe: – Norge kommer til å være uberørt av krisen i Europa, fordi vi er råvareeksportører. Det er det som etterspørres av middelklassen i India, Kina og Brasil.

Idebøen: – Uberørt? Vi får utfordringer i norsk eksportrettet industri fremover.

Ulltveit-Moe: – Norsk vareeksporterende industri vil dessverre dø. Og bør dø. Det er der vi har frie arbeidskraftsressurser.

Borten Moe: – Rent intellektuelt skjønner jeg hva du sier. Men jeg må innrømme at ...

Idebøen: – Det er ikke valg i år. Ikke neste år heller!

(Munterhet i stuen)

Borten Moe: – Jeg mener den ikke bør dø. Vi som nasjon kan ikke legge alle eggene i én kurv. Vi kan ikke bare drive med olje og gass og offentlig sektor og butikk.

Hagen: – Vi bør ikke ha alt i én kurv, vi bør ha en variert industri. Men om det er mulig, er en helt annen sak.

Idebøen: – Problemet for eksportrettet industri er at vi har for høye lønninger. Så kom finanskrisen, men vår lønnsvekst har fortsatt som om ingen ting har skjedd. Vi priser oss helt ut.

Marchand: – Det er forskjell på eksportnæringer. I de næringer jeg betjener til daglig har du suksesshistorier også. 80 prosent av alle borepakker på plattformer og skip kommer fra to-tre bedrifter i Kristiansand.

Ulltveit-Moe: – Det er høytek. Men tradisjonelle industriarbeidsplasser er ikke gode arbeidsplasser. De er menneskeødeleggende.

Idebøen: – Hva sa du nå?

Ulltveit-Moe: – Jeg har hatt flere skipsverft. Da arbeiderne var i slutten av 50-årene eller i begynnelsen av 60-årene, var de utslitte. De arbeidsplassene er ikke noe å gå etter. Høytek-verftene, der utlendingene gjør alt skittarbeidet og vi gjør det på toppen, er gode arbeidsplasser.

Borten Moe: – Vi som nasjon må ha ambisjoner om å ha et variert næringsliv. Det må gå an å mene dette uten å være ...

Marchand: – Nostalgisk?

Ulltveit-Moe: – Jeg har en bedrift som lager livbåter, Schat-Harding. Kvaliteten er kjempegod. Stuplivbåtene for bruk offshore er verdensledende. De lager vi i Norge. Men standardlivbåter; vi har ikke en sjanse. Kverneland, som ...

Borten Moe: – Eier du det også?

Ulltveit-Moe: – Ja. Det er de beste plogene i verden!

Borten Moe: – Jeg har en femskjærs med vendeplog med pakker.

Ulltveit-Moe: – Men jøss som vi sliter for å få arbeidskraft. Vi er på det verste stedet du kan være, i Rogaland, og oljebransjen rundt oss stjeler fagarbeidere. Kvaliteten er super, som dere vet, men bunnlinjen er heller mager. Vi er veldig gode på metallbearbeiding. Det må fortsette i Norge. Resten må ut.

*****

Hagen: – I Fritzøe Skoger var det tidligere 1100 ansatte. Nå er det 12 ute i skogen som gjør samme jobben.

Marchand: – Nå tar det jo bare sekunder å felle et tre. Det er helt fascinerende.

Hagen: – Helt utrolig.

Borten Moe: – Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det lønner seg med skogsmaskin.

Hagen: – Men er vi gode nok? Er det god nok kvalitet på det vi produserer? Et ønske for neste år er at vi må gjøre ting bedre. Nå er vi blitt så tykke og late så vi ikke vil noen ting lenger.

Idebøen: – Det dreier seg om å være sulten nok, lærevillig og aldri hvile på laurbærene.

Hagen: – Se på pizza. Frossenpizza.

Idebøen: – Det kan du mye om!

Hagen: – Som jeg er meget opptatt av. Det er jo også import fra utlandet. Dr. Oetker er en stor produsent. Men Orklas pizzafabrikk på Stranda er mer konkurransedyktige på pris og bunnlinje.

Marchand: – Det er fantastisk! Det skulle jo egentlig ikke gå an.

Hagen: – På Stranda er det en egen kultur.

Idebøen: – Det er sunnmøringene!

Hagen: – Misunnelse på Stranda er «hvorfor får naboen lov å jobbe mer overtid enn meg?».

Idebøen: – Vi har for få sunnmøringer!

Dette er kun et kort utdrag fra en lengre artikkel i Dagens Næringsliv lørdag 24. desember. Hele saken med DNs julepanel kan du lese i dagens papirutgave.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.