32.000 teleinteresserte, deriblant flere tusen telekom-, teknologi og innholdsselskaper, har vært samlet på 3gsm World Conference på den f ranske rivieraen denne uken.

En deltakergruppe i stadig vekst er representanter fra land som Korea, Taiwan, Kina, India og Israel. Det gjør at telekomekspert og sjef for det anerkjente analysehuste Strand Consult gjør seg tanker om den videre utviklingen innen telekomindustrien.

Gjør tingene selv
- Man ser nå at disse landene ikke lenger bare er kostnadseffektive produsenter av teknologi utviklet i vestlige land. De gjør tingene selv, og har med seg mange avanserte løsninger. De er høykompetente land, sier teleanalytiker John Strand i danske Strand Consult.

Han frykter at skandinaviske land og selskaper, som lenge har hatt en sterk posisjon i mobilindustrien, ikke tar den dynamiske teleutviklingen alvorlig nok.

Savner politikere
- Det er tre-fire danske selskaper her, og tre-fire norske... Og hvor er de nordiske politikerne? Jeg skammer meg over at det ikke er noen her, sier Strand.

Kommunikasjonsministere og politikere fra flere andre land er tilstede på 3gsm-messen.

Strand etterlyser politisk forståelse for hvilke muligheter telekom representerer for de skandinaviske landene, og langsiktige planer for telepolitikken.

- Hvis det politiske systemet forstår å stimulere denne industrien, så kan vi få en rolle innen telekom fremover. Slik det er nå ser jeg et stort telekom-tog, der Skandinavia har havnet i de bakerste vognene. Vi burde komme oss frem i lokomotivet, sier Strand.

Norske muligheter
Han mener Norge er et av landene som både har store muligheter til å være en av driverne innen telekom, og samtidig kunne nyte svært godt av en slik posisjon.

- Enten kan man fore en hel nasjon på oljevelferd alene, eller man kan forsøke å utvikle andre områder. Norge har virkelig mulighetene, sier Strand.

Norge har, i likhet med de andre nordiske landene troverdighet innen mobiltelefoni, noe Strand mener boer utnyttes bedre - før det er for sent.

- I Norge diskuterer man bare sluttbrukerpriser i stedet for å se på hva som kan gi verdier for samfunnet, sier Strand.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.