- Dette er antagelig norgesrekord i budsjettoverskridelse i forbrukerrettslig forstand, sa advokat Øystein Myre Bremset fra advokatfirmaet BA-HR da han startet sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett igår.

Rema-arving Ole Robert Reitan og hans kone Monica Reitan er saksøkt av elektroentreprenøren Totaltek, som vil ha mer enn åtte millioner kroner. Selskapet mener det har millionbeløpet tilgode etter ombyggingen av Reitans patrisiervilla på Briskeby i Oslo.

Les også: Saksøkes for 8 mill.: Ole Robert Reitan nekter å betale for oppussingMandag startet rettsaken mellom partene med innledningsforedrag fra Totalteks advokat. Da kom det frem at ombyggingen av eiendommen og den 1.100 kvadratmeter store villaen kom på 109 millioner kroner. Regningene fra Totaltek beløp seg til oppimot 20 millioner kroner.  

Ole Robert Reitan og hans kone Monica Tønnesen Reitan kjøpte rett før jul 2009 den fallerte finansmannen Bjørn Sellægs tidligere bolig i Eilert Sundts gate i Oslo. Prisen endte på 39,5 millioner kroner, selv om prisantydningen opprinnelig var på 70 millioner kroner.

Totalteks advokat Svein Sulland holdt fast ved at det var inngått en avtale som regulerte varepåslag og timepris, men at det ikke var snakk om noen fastprisavtale.

Etterlyste svar
Dette var Reitans advokat Øystein Myre Bremset delvis enig i. Likevel mente han det gjennom hele ombyggingsprosjektet hadde vært tydelig at Reitan var opptatt av pris når ekteparet valgte løsninger.

- Hvordan har det blitt 20 millioner kroner og ikke 10 millioner, ville Bremset vite. Han mente hans klienter hadde fortjent å få et svar på dette.

- Kravet fremstår som uforståelig og vanskelig tilgjengelig. Hvor var det de siste overskridelsene kom? Det er vanskelig å forstå hvordan man kan sprenge et budsjett så grundig, sa han og tilførte:

- Man venter å få en ordentlig forkl#229 før entreprenøren tar ut stevning.

Var forbrukere
Advokat Bremset mente det var viktig at retten hadde det klart for seg at Ole Robert og Monica Reitan er forbrukere og at det er bustadsoppføringslova som regulerer forholdet.

- Man er aldri så mye forbruker som når man kjøper seg bolig, la han til.

- For de aller fleste vil slike budsjettoverskridelser være uhåndterlige. En dom i Totalteks favør vil ramme Reitan, men det vil også ramme andre forbrukere, advarte advokaten.  

Han trakk parallellen til et kjøp av en vanlig enebolig med en låneramme fra banken på fem millioner kroner, hvor tilbudet fra entreprenøren for arbeidet var satt til én million kroner.

- De ville ikke ha penger til å gjøre opp for seg om arbeidene med boligen kommer på to millioner, sa han og la til at det for enkelte kunne resultere i salg av boligen og personlig konkurs.

- Vi kan ikke ha det sånn i Norge at man kan legge frem priser og etterpå si at dette bare var "til orientering", konstaterte han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.