Tirsdag overleverte professor Jørn Rattsø ved avdeling for samfunnsøkonomi på NTNU den første rapport om produktivitetsveksten til finansministeren.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa hun gledet seg til å gjennomgå rapporten  og takket for jobben som Rattsø og resten av Produktivitetskommisjonen har gjort.

Fallende

-  Norsk produktivitetsvekst har vært fallende siden 60 og 70- tallet, innledet Rattsø presentasjonen.

- Den har også vært lavere etter finanskrisen, la han til.

Dette er likevel ikke lavere enn utviklingen i andre land, understreker han.

- Vi har lavere produktivitet nå. Vi vet ikke sikkert om dette er et trendskifte. Hovedbildet er at dette er en utvikling som deles med andre land, sier han.

- Særnorsk

Norge skiller seg ut med enkelte «særnorske» utfordringer.

- Andre land har ikke hatt olje og gassvirksomhet. Dette er nå en del av de særnorske utfordringene, mener Rattsø.

Nesten to tredeler av Norges samlede eksport er direkte og indirekte knyttet til olje- og gassektoren. Dette gjør norsk økonomi både ekstremt lønnsom og sårbar. På kort sikt vil også det høye norske kostnadsnivået gjøre det krevende å omstille konkurranseutsatt sektor til andre markeder.

I rapporten slås det også fast at konkurranse og teknologisk endring er viktige drivkrefter for omstillinger.

Rustet for omstilling

Rattsø sier at det beste i Norge er godt, men at omstillingen er krevende likevel.

- Undersøkelser viser at Norge er høyt oppe når det gjelder omstilling. Norske arbeidstakere er vant til omstilling, hevder professoren.

Også når det gjelder innføring av ny teknologi ser omstillingsevnen i norsk privat sektor ut til å være høy, heter det i rapporten.

«Halvparten av norske arbeidstakere rapporterte at det på arbeidsplassen hadde blitt innført en ny produksjonsprosess eller innført ny teknlogi de siste tre årene».

På høring

Etter presentasjonen fikk Siv Jensen ordet.

- Dette er et omfattende materiale, sa hun.

Rapporten skal sendes ut på høring, noe Jensen mener vil skape debatt.

- Regjeringen har pekt på noen av hovedproblemene og satt igang reformer allerede. Vi trenger å omstille oss til en ny normal situasjon. Kommune, helse, samferdselsreformer, ramset hun opp.

- Det er noe unorsk hva gjelder sløsing. Vi reagerer innstinktivt mot det. Regjeringen har et ønske om å forvalte skattebetalernes penger bedre.- Oppsummert kan man si at det pekers på et systemproblem som rammer mange sektorer og områder, mener Jensen.

 

LES OGSÅ: Frp-er truer Venstre og KrF med oljeboring

Anundsens asyl

Avslørt av Putin  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.