Kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo mener norske banker har et bedre utgangspunkt for å møte finansiell uro enn banker i mange andre land.

Ifølge Skogstad Aamo har tilsynet lagt stor vekt på å bidra til gode systemer for å overvåke likviditetstilgangen i bankene etter problemene flere norske banker opplevde etter Finance Credit-saken i 2002.

- Norske banker har forbedret sine systemer vesentlig de siste årene. Høy innskuddsdekning og vekt på langsiktig finansiering har gitt norske banker et bedre utgangspunkt for å møte finansiell uro enn i mange andre land, sier Skogstad Aamo i en pressemelding i forbindelse med en redegjørelse tilsynet sendte til Finansdepartementet mandag denne uken.

Redegjørelsen ble først kjent i en pressemelding fra Kredittilsynet tirsdag.

Kredittilsynet mener norske banker hadde et godt utgangspunkt med en tilfredsstillende likviditetssituasjon da kollapsen i Lehman Brothers utløste en forsterket uro i de internasjonale finansmarkedene.

- Fordi det kan ta tid før de internasjonale finansmarkeder blir mer normale, er det viktig at bankene også i tiden fremover legger vekt på å sikre langsiktig likviditetstilgang, påpeker Skogstad Aamo.

Siden kredittkrisen slo ut i full blomst i august ifjor har Kredittilsynet trappet opp overvåkningen av likviditeten i norske banker.

Gjennomgår 140 banker
Overvåkningen har omfattet jevnlige og ekstraordinære skriftlige rapporter, inspeksjoner, møter med større banker, særlige møter med utsatte banker og hyppig telefonkontakt med større aktører.

I redegjørelsen skriver tilsynet at evnen til å håndtere likviditetsutfordringer i den enkelte bank blir vurdert i den gjennomgang av kapitalbehovet Kredittilsynet foretar for amtlige 140 banker i Norge i 2008.

Ifølge redegjørelsen har overvåkingen vist at norske banker også det siste året i all hovedsak har hatt en tilfredsstillende og godt kontrollert likviditetssituasjon.

- De aller fleste banker har både opprettholdt en høy innskuddsandel og vært aktive i markedet for å tilføre tilfredsstillende tilgang på supplerende langsiktig finansiering. Utstedelse av obligasjoner med fortrinnsrett har også bidratt til å redusere likviditetsriskoen, skriver Kredittilsynet.

Ifølge tilsynet velter bankene i hovedsak de økte kostnadene for innskudd og opplåning over på kundene.

Godt rustet før Lehman-kollaps
Tilsynet mener derfor norske banker hadde et godt utgangspunkt for å møte den økte uroen som inntraff i de internasjonale finansmarkedene i forbindelse med kollapsen i Lehman Brothers 15. september.

De fleste norske bankene har tilgang til likviditet som i kombinasjon med kortsiktig tilførsel av likviditet fra Norges Bank, muliggjør normal utlånsvirksomhet selv ved en lengre periode med fortsatt betydelig uro.

- Selv om myndighetene i USA er i ferd med å treffe omfattende tiltak for å øke tilliten til landets finansinstitusjoner, kan en ikke utelukke at det vil kunne ta en lengre periode før den ekstraordinære uro er erstattet av mer normale forhold i bankmarkedet, skriver tilsynet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.