Store norske offshore-leverandører risikerer å miste milliardkontrakter i for eksempel Brasil og Barentshavet fra og med neste år, fordi Norge ikke har søkt fritak fra nye europeiske regler om eksportfinansiering, advarer Norsk Industri.

De nye reglene, som ble vedtatt i kjølvannet av finanskrisen, fører til at låneinstitusjonen Eksportfinans fra 1. januar 2012 vil måtte redusere sin maksimale eksponering mot enkeltkunder drastisk, fra omtrent syv milliarder kroner til 1,4 milliarder kroner.

Eksportfinansiering er en viktig del av anbudsprosessen i slike store kontrakter, understreker Knut Sunde, næringspolitisk direktør i Norsk Industri, overfor DN.no. Hvis den norske låneinstitusjonen ikke oppnår et fritak fra den nye lovgivningen før nyttår, er han redd norske aktører ikke vil ha noe å stille opp med i slike kontraktstildelinger.

- Gedigen usikkerhet
- Jeg frykter at vi ikke engang kommer i posisjon for å oppnå disse kontraktene hvis vi ikke rydder opp på hjemmebane. Vi tror regjeringen vil ta tak i det, for man har en Brasilstrategi og en Nordområdestrategi som ellers ikke lar seg realisere. Det dreier seg ikke bare om norsk industri, men også om vår seriøsitet som industrinasjon, sier han.

- Norsk eksportfinansiering har i mange år vært veldig forutsigbar og service-orientert. Så norsk industri har visst at den har hatt eksportfinansiering så lenge den har kommet med skikkelige prosjekter. Dette blir hengende som en gedigen usikkerhet til har fått løst problemet med Eksportfinans, sier Sunde til DN.no.

På grunn av konfidensialitetsbestemmelser har hverken Sunde eller Eksportfinans anledning til å snakke detaljert om de konkrete prosjektene som kan bli rammet. Men Sunde nevner oljeservice-industrien og spesielt forsyningsshipping som sektorer som kan bli rammet.

- Det er kontrakter hele tiden i Brasil, og det kommer kontrakter på Shtokman på russisk sokkel i Barentshavet. Vår industri er svært godt posisjonert og vil under normale forhold ta noen store kontrakter, sier han.

Aker Solutions: - Bekymret
Aker Solutions, det verdensledende oljeserviceselskapet som har både Kjell Inge Røkke og staten på eiersiden, er blant annet er tilstede på brasiliansk sokkel. Arbeidende styreformann Øyvind Eriksen i Aker Solutions bekrefter at problemstillingen er reell.

- Det er en bekymring. For oss er det viktig at Eksportfinans styrkes, og ikke svekkes, sier han til DN.no.

Eriksen sier at Eksportfinans har stor betydning for Aker Solutions' maritime aktiviteter, men understreker at han ikke oppfatter noen konkrete prosjekter som "umiddelbart risikoutsatt".

- Norge kunne vært fritatt
Det europeiske direktivet det er snakk om er fra 2009 og ble innlemmet i norsk lov med en forskrift i desember 2010. Direktivet fører til at Eksportfinans ikke lenger har muligheten til å "vekte" eksponeringen til en bank med kun 20 prosent - hele beløpet må nå risikoføres, forklarer kommunikasjonssjef Elise Lindbæk.

- Dermed faller grensen for hvor store lån vi kan gi til en enkelt kunde. De aller fleste av våre lånekunder vil kunne låne normalt, men de få, store aktørene det gjelder vil kunne bli rammet av dette, sier Lindbæk til DN.no.

Den maksimale eksponeringen mot én enkelt kunde vil gå fra 6,9 milliarder til 1,4 milliarder kroner, basert på beholdningen av risikokapital ved utgangen av første kvartal i år.

Linbæk sier at Eksportfinans straks gjorde Finansdepartementet oppmerksom på dette problemet, og Eksportfinans er unntatt denne forskriften til 1. januar 2012. Det forhandles nå med Nærings- og handelsdepartementet for å komme frem til en varig løsning.

Knut Sunde i Norsk Industri legger vekt på at Eksportfinans' søsterinstitusjoner i andre EU-land har fått fritak fra direktivet. Han sier Stoltenberg-regjeringen kunne fått det samme, men at den fulgte for dårlig med da direktivet ble utarbeidet.

- Norge har ikke fulgt med i timen. Vi sitter litt bakpå, sier Sunde.

- Klar over innvendingen
Nærings- og handelsminister Trond Giske sier til DN.no etter et møte med finansminister Sigbjørn Johnsen, partene i arbeidslivet og flere næringslivstopper mandag at han ikke kan kommentere hvorfor den norske låneinstitusjonen risikerer å havne i denne situasjonen og hvorvidt det hadde vært mulig for regjeringen å unngå dette.

- Det ble tatt opp på møtet. Det er en problemstilling vi er klar over. Vi får se hva vi kan gjøre med det, men vi har ikke noe svar her og nå, sier Giske til DN.no.

- Vi er klar over innvendingen. Det viktigste er at vi ser hva vi kan gjøre for å finne en løsning så fort som mulig.

Finansministeren ønsker heller ikke å svare på hvorvidt Norge kunne unngått denne situasjonen.

- Jeg vil ikke kommentere det Norsk Industri sier. Det får de stå for, så får vi jobbe med problemstillingen, det er det viktigste, sier Sigbjørn Johnsen til DN.no.

Les mer:

<b>- Jeg er redd for at det kan bli langvarig</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.