- Norske sparebankers egenkapitalbevis har de siste årene gitt investor relativt godt betalt i forhold til den risikoen som ligger til grunn. Denne trenden ser ikke ut til å snu fremover, sier analysesjef Øivind Kielland Asmyhr i Warren Securities til DN.no.

Han mener egenkapitalbevisene i Sparebanken Øst, Sparebanken Midt Norge, SR-Bank og Sparebanken Nord-Norge er "sterke kjøp". Warren Securities har tolvmåneders kursmål for de fire sparebankene som ligger betydelig over nivåene som egenkapitalbevisene handles til i dag (se tabell nederst i saken).

- Tar mindre risiko
Warren Securities omtaler norske sparebanker som trygge havner i en ellers urolig finansverden.

- Alt er relativt. Det er ingenting som er helt trygt når man investerer penger. Men i forhold til mange andre papirer mener jeg egenkapitalbevis er et tryggere alternativ, sier Asmyhr.

Ifølge resultatene som finansforsker Morten Josefsen ved Handelshøyskolen BI kom frem til i sin doktorgradsavhandling har norske sparebanker tatt mindre risiko, men resultatmessig kommet like godt ut som forretningsbankene de siste 17 årene.

- Vi fant ikke noen forskjell i resultater. Profitten var like god hos sparebankene som hos forretningsbankene, sa Josefsen til Dagens Næringsliv mandag denne uken.

 

Mener timingen er god
Ifølge Warren Securities er forholdet mellom prisingen og inntjeningen for norske sparebanker i dag på det nest laveste nivået de siste 15 årene. Bare i tiden like etter finanskrisen har prisingen vært lavere.

- Norsk økonomi er sunn og bankene er lite eksponert mot det som skjer ellers i verden. Vi er i en situasjon hvor generell lav investeringslyst og frykt hos markedsaktørene har drevet kursene ned. Dette var også tilfelle i 2008 når finansmarkedene raste, men forskjellen er i dag at bankenes tapseksponering er betydelig lavere, og deres inntjeningspotensial er bedre, mener Asmyhr.

Asmyhr mener bankene nå er bedre posisjonert enn de var den gangen.

- De tjener mer penger enn noengang tidligere. Generelt er bankene i en bedre stilt situasjon enn de var i bunnen av finanskrisen, sier Asmyhr.

- Timingen for å gå inn i bank er mye bedre nå enn den var på det tidspunktet, legger han til.

- Påvirkes lite av uroen ute
Analysesjefen mener det er flere argumenter som støtter dette synet:

* Ifølge Asmyhr driftes bankene bedre nå enn før finanskrisen. Blant annet har flere av bankene satt i gang programmer for å redusere kostnadene .

* Samtidig har tapene vært små og ifølge Asmyhr er tapene for tiden nærmest fraværende.

* Bankene har høy egenkapitaldekning, for de største er dekningen på mellom 12 og 18 prosent .

* Bankenes boligkredittselskap sikrer rimelig og lang funding gjennom panteobligasjoner med fortrinnsrett (omf).

Men han mener det kanskje aller viktigste argumentet er at økonomien her hjemme går bra.

- Selv om markedene her hjemme er veldig sensitive på det som skjer ute, spesielt i USA, er fremdeles norsk økonomi sunn og bankenes drift påvirkes i veldig liten grad av det som skjer i andre land, sier Asmyhr.* Sluttkurser på Oslo Børs mandag 22. august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.