Det koker i de fremvoksende økonomiene i Kina, India og Brasil. De nye vekstlokomotivenes appetitt på råvarer kan føre til nye prisrekorder i 2011, tror SEB.

Selv om mange venter lavere vekst i verdensøkonomien til neste år, vil det ifølge meglerhuset ikke hindre at etterspørselen etter råvarer vil bli høyere, samtidig som produksjonskapasiteten for en del varer begynner å nå taket.

- Det taler for høyere priser, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til DI.se.

Rally
Bare siden slutten av august har Bloombergs råvareindeks CMCIPI steget med 20 prosent. Indeksen lå i slutten av november bare noen få prosent under rekordnivået fra sommeren 2008.

- Vi tror at råvareindeksene når nye rekordnivåer i 2011, sier SEB-analytikeren.

Det er ventet at utvinningen av jernmalm, koks og kull vil nærme seg det globale kapasitetstaket i 2011. Kapasitetsbegrensningene vil føre til økende priser og neste omgang også sende stålprisen ytterligere opp, tror SEB.

Schieldrop tror nemlig at ståletterspørselen i India, Kina og Brasil bare vil fortsette å øke.

- Råvareprisene kommer til å fortsetter oppover de nærmeste årene, men med mye større svingninger, sier SEB-analytikeren.

Tremåneders terminpris for kobber steg i forrige uke til 9.240 dollar per tonn, det høyeste prisnivået noensinne.

"Hot money"
Men ikke alle har like stor tro på at råvareprisene vil fortsette videre opp.

- Mye av oppgangen i råvarer har ikke handlet om fundamentale faktorer, men har vært drevet av hot money som har strømmet inn da folk holdt seg unna aksjer, sier Peter Sorrentino i Huntington Asset Advisors til Bloomberg News.

"Hot money" er penger som blir flyttet raskt mellom ulike markeder i et forsøk på å sikre høyest mulig avkastning på kort sikt

Sorrentino tror en sterkere dollar vil tvinge råvareprisene ned. Dollarindeksen, som måler den amerikanske valutaen mot seks andre store valutaer, har steget 5,9 prosent siden Federal Reserve bestemte seg for å gjennomføre en ny runde med såkalte kvantitative lettelser.

Optimisme
Den amerikanske sentralbanken håper at lettelsene etter hvert skal være med på å skape mer fart i økonomien igjen. Dessuten er politikerne kommet til enighet om å videreføre skattekuttene fra George W. Bush' presidentperioder.

I råvaremarkedet skaper tiltakene optimisme blant investorene.

I USA handles oljen nær det høyeste nivået på to år på spekulasjon om at den økonomiske bedringen i verdens største oljekonsument vil føre til økt etterspørsel.

- De fleste er positive med tanke på neste år og er villig til å ta risiko. På fredag var aksjemarkedet ganske positivt, og det samme var råvaremarkedet, selv om dollaren var sterk, sier forvalter Tetsu Emori i Astmax Ltd til Bloomberg News.

Les mer: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.