2009 ble et dramatisk år for industrien i Norge og mange andre land. Og selv om industrien ser betydelig omstillingsevne i mange bransjer og enkeltbedrifter, er det hevet over tvil at 2010 blir et krevende år for norsk industri. Mange bedrifter vil gå overende også i år - tilsynelatende lenge etter at den verste krisen er over.

Det viser Norsk Industris årlige konjunkturrapport, som ble presentert av i dag administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Omsetningen i 2010 ventes å ta seg noe opp, i takt med bedringen på noen viktige eksportmarkeder. På hjemmemarkedet venter bedriftene imidlertid noe lavere vekst.

Tredelt utvikling
Samlet sett forventes det at veksten lander på snaut 5 prosent, fordelt med drøyt 6 prosent ute og snaut 2 prosent vekst i hjemmemarkedene.

Det er konsernene med milliardomsetning fra virksomheter i Norge som trekker ned vekstanslaget for 2010, viser konjunkturbarometeret.

Norsk Industri deler inn norske industribedrifter i tre grupper:

* De som snart er tilbake på normalnivå

* De som ennå sliter med etterdønningene av krisen og hvor veksten det siste halvåret ifjor var så liten at man ennå er på kritisk nivå med hensyn til å kunne overleve

* De som hittil har unngått krisen på grunn av store ordrereserver da krisen inntraff. Disse går nå en usikker tid i møte.

Hvis ikke større prosjekter igangsettes i løpet av 2010 vil industriinvesteringene falle ned mot 20 milliarder kroner i 2010 - det laveste nivået på mange år. I verste fall kan industriinvesteringene bli de laveste siden 90-tallet.

Les også:

Norge i verdenstoppen

<b>- Oljealderen går mot slutten </b>

<b>Tusener i ledighetsfare</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.