Før var Rema 1000-gründer Odd Reitan så opptatt av å drive butikk at likviditeten var det eneste han brydde seg om.

- Jeg ba bare revisor om å snu arket så jeg fikk skrive under. Jeg husker ikke hva vi tjente. Så lenge det var nok til å betale varer og innredning, var jeg fornøyd, forteller Reitan i sommerprat med DN.no.

- En gang sa revisoren til meg at jeg burde sjekke tallene, for i år gikk det jævelig bra. Og da så jeg at vi hadde tjent fem millioner. Det er lenge siden nå, minnes han.



Frihet til å velge
Reitan er i dag god for over 24,3 milliarder kroner, ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Det gjør han til landets fjerde best bemidlete person.

- Hvilke fordeler har man med å være rik?

- Sånn jeg tenker innerst inne, når man er såkalt rik, så må jo friheten til å velge være det beste. Definisjon på lykke er friheten til å velge, svarer Reitan.

Ulempen er jo hvis du skjemmer deg selv så bort at du ikke lenger er fornøyd med noen ting. Da får du ikke bølgedalene. Odd Reitan om rikdommen.

- Hvordan da?

- Det er deilig å ha god økonomi. Jeg kan velge å kjøpe meg hva som helst, men jeg kan også velge å la det være. I stedet for å strebe etter nye flotte ting, blir det ofte til at jeg velger å la være, ler han.

Champagne hjelper
Odd Reitan har klare strategier for hvordan unngå det han mener er blant de største ulempene ved å være rik.

- Ulempen er jo hvis du skjemmer deg selv så bort at du ikke lenger er fornøyd med noen ting. Da får du ikke bølgedalene. Det må bli verre for at det skal bli bedre, som Willoch sa. Det nytter ikke å oppnå lykke om man har det like råflott hver dag.

- Hvis jeg gjør noe som er halsbrekkende spesielt, har jeg lett for å feire med champagne.

- Og slik oppnår du bølgedalene?

- Det er rett og slett for å klype meg i armen og tenke at Odd, dette er ikke normalt, sier Reitan. Det er særlig når Rema-gründeren er ute og flyr med privatflyet sitt, at champagnen kommer frem.

- Det å fly privat er egentlig altfor dyrt, og litt galskap, men jeg gjør det allikevel. Jeg har jo råd til det. Da blir det ofte et glass champagne for minne meg selv på at dette er veldig spesielt. Jeg håper jeg aldri opplever å sette meg på flyet med et langt gjesp, sier Reitan.

Levde isolert i mange år
-Hva er dine tre viktigste råd for å lykkes i business?

- 1: Lidenskap: man må synes det man gjør er morsomt, ellers må man finne noe annet å gjøre. 2: Stahet. Troen på det man gjør, bare kjøre på. Riktignok innenfor anstendige former. Man kan ikke la andre folk fortelle deg hva som er rett og galt hele tiden, sier Reitan.

Under oppbyggingen av Rema tok Odd Reitan en periode på fire til fem års tid hvor han var relativt isolert fra omverdenen. Media, konkurrenter, venner. Alt ble utelukket fra Reitans Rema-boble.

- Jeg følte jeg ble veldig forstyrret av hva media, kamerater, konkurrenter og slikt mente. Så tenkte jeg at nå skal jeg bare gi faen i alt og ikke bry meg om hva andre sier. Jeg leste ikke aviser, så kun Dagsrevyen hver dag. Ellers var det kun familie og det å bygge Rema som gjaldt, forteller Reitan.

- Og det siste rådet?

- 3: Disiplin. Fanatisk disiplin. Vær disiplinert og gjør det du har bestemt deg for. Ikke la deg bevege ut på siden. Jeg har helt siden 1976 aldri gått fra pulten min uten at jeg var helt à jour. Jeg har ikke et papir på pulten, alt er ryddet og cleant. Jeg har heller ikke en eneste melding i innboksen. Enten er den arkivert eller tømt, sier Reitan.

Følg med på DN.no for flere spennende intervjuer i denne serien fremover.

Les også:
Slik forsvarer sjeføkonom skyhøye meglerlønninger (Harald Magnus Andreassen)
- Jeg har ikke mye utdannelse å slå i bordet med (Elina Krantz)
- Suksess kommer ikke uten store tap (Jens Ulltveit-Moe)
- Ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet (Christian Ringnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.