Bøhren forsker og underviser i corporate governance - eller eierstyring og selskapsledelse – ved Handelshøyskolen BI.

Han mener det i utgangspunktet er problematisk at Odfjell, som nå er styreleder i Statoils leverandør Umoe, skal lede Statoils styre. I tillegg er et av medlemmene i Statoils valgkomitee, som har innstilt Odfjell til styreledervervet, viseadministrerende direktør i Umoe.

- Her kan en skeptiker hevde at Odfjell kunne fristes til å favorisere Umoe i sin nye jobb, sier Bøhren.

- Profesjonell
Han tror likevel en slik fare er overdrevet.

- Odfjell er kanskje landets mest profesjonelle styreleder og ganske sikkert bevisst på rollekonflikter. Han vet at det er sitt renomme han lever av, inklusive evnen til å takle rollekonflikter. Og om han ikke var tilstrekkelig bevisst på dette i utgangspunktet, så har næringslivspressen, både i denne saken og i Odfjells Orkla-tid, sørget for at han er det nå. Jeg tror faktisk effekten kan bli at Odfjell som styreleder i Statoil vil bli mer kritisk til kjøp fra Umoe enn fra Umoes konkurrenter, mener professoren.

Bør droppe Umoe-vervet
Han mener likevel Odfjell bør si fra seg styreledervervet i Umoe.

- Jeg tror derfor han gjør lurt i å erklære her og nå at han går av som styreleder i Umoe hvis han blir Statoils styreleder. Da slipper han mistenkeliggjøring på dette punktet, uansett hvor usaklig dette måtte være, sier han.

Flere aspekter
Bøhren mener for øvrig det er positivt at Erlend Grimstad, som er viseadministrerende direktør i Umoe og ett av valgkomiteens fire medlemmer, har innstilt sin egen styreleder til vervet som leder av Statoil-styret

- Grimstad har kunnet observere Odfjells kvaliteter som styreleder på nært hold i lengre tid. Og han er tydeligvis fornøyd med det han har sett i forhold til de egenskaper en styreleder i Statoil trenger. Så i denne sammenhengen er det en fordel og ikke et problem at valgkomiteen har et medlem som mer enn de andre vet hvilke kvaliteter Odfjell kan bidra med i Statoil, mener professoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.