Januarrallyet uteble på Oslo Børs, men det er likevel ingen grunn til å fortvile, mener Holberg fondenes Hogne Tyssøy.

Han tror nemlig at mye ligger til rette for oppgang også i 2010.

- Dette er en helt naturlig korreksjon i en oppadgående trend. Vi tror på videre oppgang. Vi er på kur og vi er på kraftig kur, som i sum kommer til å løfte oss videre ihvertfall et par år frem i tid, sier han.

- Nå er aksjer moderat verdsatt, det er hverken dyrt eller billig, sier han.

Mye råvarespekulasjon
Han er imidlertid ikke helt bekymringsfri.

- En ting som bekymrer, er at det liksom er unisont at vi skal være i råvaremarkedene. Kanskje har dette gått noe vel raskt når vi ser på etableringen av den nye oppgangen, spør han.

Han peker på at mange av spillerne i råvaremarkedet er store finansinstitusjoner i USA, som gambler og spiller med krisepengemidler.

- De bruker billige TARP-midler (amerikanske myndigheters redningsprogram, red.anm.) på å spille på råvarer. Obamas fokus på dette er noe å følge med på. Disse spillerne er store i disse markedene, og det kan ha kortsiktig påvirkning på mye, sier han.

Lavere oljevekst
Og Norge og Oslo Børs er ekstremt sårbar overfor dette, selv om oljens viktighet gradvis kommer til å bli mindre.

- Oljens virking blir gradvis noe mindre viktig. Vi går mot en lavere vekst i oljeindustrien og det blir mer gass. Her er russerne en stor konkurrent, og vi tror at det skal bli tøft for Statoil å hente ut så hyggelige marginer. Her blir det konkurranse om å forsyne Europa med billig gass, sier han.

- Økonomien vår er veldig sårbar for dette, legger han til.

Her er grunnlaget for verdiskapningen
Det blir stadig større fokus på fremvoksende økonomier når man snakker om hvor man bør plassere pengene sine på sikt nå. Kina leder an i den globale veksten, mens andre land som India og Vietnam følger etter.

- Det kommer til å dreie seg mye mer om de fremvoksende økonomiene, om vi liker det eller ei. Hovedfokuset kommer til å dreie seg om de mest befolkede landene i verden. Det er det som er grunnlaget for verdiskapningen fremover, sier han.

- De har fått blod på tann når det kommer til velferd, og det kommer til å skape en ny oppgangskonjunktur i reting av disse landene. Og selv om 80 prosent av den norske eksporten er til EU settes råvareprisene i verdensmarkedet, og de fremvoksende økonomiene er med på å sette den.

Noen på vei ned, andre på vei opp
Han mener investorene nå må tenke langsiktig, og at det er i disse markedene man kommer til å finne den største avkastningen.

- Tenker vi langsiktig får vi tid til å la de fundamentale tingene virke, det er da det er muligheter for å tjene penger, sier han.

- Verdens stormakter er på vei ned, andre er på vei opp, sier han.

Les flere saker fra Acta-konferansen:

- Vi må ikke bygge flere luftslott

Her treffer krisen neste gang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.