Oljeselskapene bør ikke bore etter olje i arktiske strøk, advarer Christophe de Margerie, som er administrerende direktør i oljegiganten Total S.A.

Risikoen for utslipp i et miljømessig sårbart område er rett og slett for stor, mener sjefen i franske Total.

Beskjeden som serverer i et intervju med Financial Times er oppsiktsvekkende fordi det er første gang et av de største oljekonsernene advarer offentlig mot offshore-boringer i Arktis.

- Olje ved Grønland vil være en katastrofe. En lekkasje vil forårsake alt for stor skade på Totals image, sier Christophe de Margerie til avisen.

Han advarer også konkurrentene som håper på en lukrativ produksjon av olje og naturgass ved Grønland i løpet av noen år.

Total har selv i dag aktivitet i arktiske strøk, selskapet er Gazproms eneste partner på Shtokman-feltet. Selskapet er også aktiv på norsk del av Barentshavet.

Kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen ved Totals hovedkontor i Norge avviser likevel at toppsjefens uttalelser betyr at Total nå ikke er interessert i å bore etter olje i Barentshavet.

- Nei, det betyr det ikke. Vi har betydelig aktivitet i den delen av Barentshavet som er åpnet. Det er et satsingsområde for oss. Vi har gjort gassfunnet Norvarg i området og planlegger en avgrensningsbrønn til våren. Så for Total E&P Norge er alle deler av norsk sokkel - og nye områder som måtte bli åpnet, som øst i Barentshavet - veldig interessante for oss når de måtte bli tilgjengelige, sier Halvorsen til DN.no.

- Bør ikke røre Arktis med ildtang
Shell, Europas største oljeselskap, som planlegger å bore nord for Alaska i år, har ifølge epn.dk allerede investert rundt 20 milliarder kroner i et ambisiøst leteprogram i Arktis.

Men også Statoil, ExxonMobil og italienske ENI har underskrevet avtaler om å bore i Arktis - spesielt i russisk farvann.

Ikke overraskende får Christophe de Margerie støtte fra blant andre Greenpeace, som har advaret mot oljeplanene i Arktis.

- Resten av oljeindustrien bør lytte til advarselen hans. Den høye risikoen tatt i betraktning bør oljeselskapene ikke røre Arktis med ildtang, sier Ben Ayliffe, som er internasjonal oljekoordinator i Greenpeace.

Les også: Arktisk smell for Shell (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.