Hans Henrik Ramm savner svar fra oljeselskapene på påstander om at man skal kutte i norsk oljeproduksjon av klimahensyn.

- Dette er en gjenganger fra de grønneste politikerene. Den eneste forskningrapporten som har behandlet det nogenlunde seriøst er en rapport fra SSB som kom i juni (ekstern lenke). Det den viste er at selv et lite oljekutt er et uhyre dyrt og høyst risikabelt klimakuttiltak. Det synes jeg ikke er spesielt godt kommunisert av forfatterne, sier Ramm som innledning til en lang forkl#229 på hvorfor kutt i oljeproduksjonen er et svært uklokt middel for utslippskutt:

  • Bare 35 prosent av effekten på utslipp blir igjen når de andre har justert seg til det nye markedet.
  • Kuttet vil ramme de dyreste fatene først, det er forskningsinnsatsen for økt oljeutvinning, som det er tverrpolitisk enighet om
  • Kutt i produksjon, rammer forbruk i utlandet, og kan dermed ikke regnes som hjemmekutt i klimaforliket. Hvis man først skal ta bortekutt burde man ta de billigste tiltakene først. Med dagens karbonpris kan man kutt 91 ganger så mye ute, som kostnadene ved å kutte oljeproduksjon.
  • Man skiller mellom olje og gass. Produksjonen og leting henger sammen, og gassproduksjonen vil lide av reduksjon i oljeproduksjon.

- Passiv og lite kreativ
En ny regjering får en rekke små og store olje-og energispørsmål i fanget. Og mens en mulig ny regjering kjøpslår i Nydalen, er olje- og energibransjen bekymringsfult taus i den politiske debatten, mener Hans Henrik Ramm.

- Det som bekymrer meg er at industrien er bemerkelesesverdig passiv og lite kreativ i debattene som stort sett føres av andre, og som kan gå ut over hele petroleumsindustrien, sier Ramm på Norske Petroleumsforenings seminar om Olje og økonomi. Ramm har bakgrunn som blant annet statsekretær i Olje og energidepartementet.

- I den alminnelige mediadebatten er det noen brede hovedtemaer som klima og om redusert oljeproduksjon er et godt klimatiltak, om det er noe som heter ubrennbar olje og om det skal være lov å investere i olje- og gasselskaper. I tillegg er det en makrodebatt om todeling av økonomien, sier Ramm.

Han mener oljebransjen må kunne mene noe om logikken i disse debattene.

Håper på en oljemelding
Noen saker er mer konkrete. Ramm venter seg ganske snarlig en debatt om Lofoten og Vesterålen og en ny runde på den foreslåtte endringen i petroleumsskatten.

- Kanskje kan vi også få en skikkelig petroleumsutredning. det ville være på høy tid, sier han.

Generelt mener han en borgerlig regjering vil oppfattes mer fleksibel for Statoil og andre selskaper, og at Petoro vil få en friere stilling som kan gi mer kjøp, salg og bytte av eierandeler. Kanskje kommer det også tiltak for mer mangfold på sokkelen.

- Det kommer til å komme en ny strategi for CCS (Fangst og lagring av CO2). Det må de ta tak i. De har sagt at hvis ikke Mongstad fullskala blir vesentlig billigere enn det ser ut som, så vil de skrinlegge det og la andre prosjekter ta over.

Les hva Ramm mener om todelingen av norsk økonomi: - Høye lønninger et bevis på at vi lykkes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.