- Jeg mener, som sentralbankssjefen, at det ikke er en farbar vei å begrense aktiviteten på norsk sokkel for å styre norsk økonomi i makro, sa Ola Borten Moe i sitt innlegg på årskonferansen til Norsk olje og gass i Oslo i dag.

Han mener det ikke er tilretteleggingen for økt leting og rask utbygging av sokkelen som har skylden for en todeling av norsk industri.

- Hvis vi åpner områder nå og finner noe, så er vi kommet til 2030 før det er aktivitet. Dette er bare et uttrykk for hvor lite egnet oljeindustrien er for å styre den økonomiske utviklingen i Norge. Det er hvert fall ikke veldig treffsikkert i forhold til de behovene vi har i dag å regulere ned det som skal skje om 18 år, sier Borten Moe til DN.no.

- Kontrollerer ikke oljeprisen
Jens Stoltenberg sier i Dagens DN at han frykter en dobbeldipp i EU. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier til DN.no at Stoltenberg burde vært langt mer bekymret for problemer vi selv har påført oss de siste årene.

- Det som kanskje er mer alvorlig, og som han også er inne på, er om vi er i ferd med å prise oss ut også i markedet for leveranser til oljeindustrien. Det synes jeg er en langt mer alvorlig problemstilling, sier Juel som mener presset i oljebransjen i dag er et resultat av en villet politikk.

- Det er ikke vi som kontrollerer oljeprisene eller gassprisene eller markedene. Dette er etterspørselsdrevet, svarer Ola Borten Moe.

Han mener politikerne har lagt til rette for optimal ressursforvaltning av oljeressursene.

- Og det mener jeg at vi har lykkes godt i, sier han.

- Misvisende og urettferdig
- Og så er det oppsiktsvekkende - i alle fall for Juel og andre med det perspektivet - at Konjunkturmeldingen til Norsk Industri viser at annen norsk industri følger formkurven til alle oecd-land. Det er altså ikke bedre eller verre enn andre. Samtidig er vi i stand til å øke aktiviteten og sysselsetningen i olje og gass. Det er altså en tilleggseffekt - ikke en fortrengningseffekt, fastslår han.

-Men nå er vi kommet dit at næringen ikke er konkurransedyktig mot utlandet...

- Nei, jeg mener at man ikke kan si at næringen ikke er konkurransedyktig. Det at man nå har tapt endel kontrakter til Østen er ikke det samme som at man kan avskrive norsk leverandørindustri. Det ville vært både misvisende og svært urettferdig. Det er utfordringer innenfor segmenter av leverandørnæringen. Bildet som sådan i norsk leverandørindustri er at det går veldig bra.

- Vil du gjøre noe spesifikt for å beholde aktiviteten ved verftene som tapte konkurranser?

- Det er i alle fall åpenbart at vi må bedre vår relative konkuyrransekraft i Norge for å ta denne typen oppdrag. Vi har allerede tatt kontakt med bedriftene, med Statoil med organisasjonene. Og så må vi se hvordan vi skal ta det videre, sier han.

Borten Moe mener det er misvisende å si at kontrakter for 35 milliarder er gått til utlandet.

- Vi regner med at det blir et betydelig norsk innhold i de kontraktene, sa han fra talerstolen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.