- Oljen er ikke det eneste, og heller ikke det viktigste for velferden i norsk økonomi. Det er arbeid som betyr mest, sier den ferske SSB-sjefen Henrik Scheel i forbindelse med byråets fremleggelse av rapporten "Økonomisk analyse".

Han mener arbeid er det aller viktigste for norsk vekst og verdiskapning, og at veksten i mennesker som mottar trygd er en konstant trussel. Oljeformen bør ikke bli en hvilepute, mener han:

- Petroleumsformuen er ingen vaksine mot konsekvenser av feil valg og dårlig politikk, sier han.

Scheel peker på at Norge har hatt en betydelig vekst i andelen mottakere av trygdeytelser i arbeidsfør alder. Han mener at man ved utformingen av trygdeytelser har en vanskelig avveining, der man må se på om man trygder personer som ikke er uføre, eller om man gir for lite til dem som er reelt uføre.

- Det er mange som har svake insentiver til å gå fra trygd til arbeid. Det gjelder spesielt de som forsørger barn samtidig som at de har utsikter til relativt lav lønn, sier han.

Sykdom og mismatch
- Hvorfor får vi ikke bukt med trygdeproblemet?

- Det er mange teorier på dette. Det er en kombinasjon av mange ting. Det er en kombinasjon av sykdom, hvilke insentiver ordningene gir og mismatch i arbeidet - altså hvilke kvalifikasjoner den enkelte har, sier han, og legger til:

- Det har også en god del med holdninger å gjøre og enkelte forskere har påpekt at uførhet og trygdebruk smitter i generasjoner og mellom personer innenfor samme området.

Blir ikke friskere uten arbeid
- Dette er mennesker som på ulike måter har blitt skjøvet ut av arbeidsmarkedet. Trenger vi dem egentlig?

- Det er ikke minst veldig viktig for dem selv å delta i arbeidsmarkedet. Det å gå helt uten sysselsetting, hvis man har mulighet til å jobbe litt, gjør at man veldig lett havner i en lavinntektssituasjon og det gjør en ikke friskere å være uten arbeid, sier han.

Scheel er samtidig bekymret for en økende uføreandel blant de yngste i arbeidsfør alder. Han peker på at det også er grupper av innvandrere fra fattige land som uførepensjonernes i større grad enn norskfødte.

Han mener at det er viktig at spesielt viktig at utdanningssystemet bidrar til å hindre at stadig flere unge uføretrygdes.

- De unge må gjøres egnet til å komme i arbeid. De fleste av de unge uføretrygdede har ikke fullført videregående skole, og hvis dette problemet vokser er dette en sløsing av ressurser og et stort sosialt problem for de som ikke kommer seg ut i jobb, sier Scheel.

Les også:

- Ville vært døden for meg å sitte hjemme

- Vi lider av medikalisering

- Helt perverse insentiver (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.