Indikatorer viser at oljeetterspørselen i USA i desember var den høyeste i 2010. I Europa forblir etterspørselen sterk støttet av det kalde været, ifølge meglerhuset.

Barclays Capital venter at noe av virkningen fra oppsideoverraskelsene ennå gjenstår å gi effekt, og mener dette vil støtte en fortsatt sterk etterspørsel i 2011.

"I tillegg venter vi at tilbudsveksten fra land utenfor Opec vil avta og nærme seg en stans, og vi venter faktisk et svakt fall i 2011. Ettersom det positive momentet fra nøkkelland som USA, Kina og Russland begynner å svinne hen, vil sannsynligvis oljeproduksjonsfall i Nordsjøen og svakere produksjonsutsikter i flere andre land utenfor Opec gjøre tilbudsutsiktene ufordrende igjen", heter det i en oppdatering onsdag.

100 dollar uunngåelig
"Selv om det sannsynligvis allerede er for sent å unngå at oljeprisen stiger til 100 dollar fatet i 2011, mener vi Opec sannsynligvis vil bli nødt til ta en mye mer aktiv rolle for å dempe en potensiell eksplosiv oppside som kan oppstå og sikre at snittprisen ikke når 100 dollar i snitt på kvartals- eller årsbasis", heter det videre.

Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at det seneste året har kostnaden på oljeimport for OECD-medlemmer steget med 200 milliarder dollar til 790 milliarder dollar, det skriver Financial Times onsdag.

Farlig
Den økte kostnaden kommer som følge av oljeprisoppgangen og tilsvarer et BNP-fall på 0,5 prosent, ifølge IEA, som mener at prisoppgangen truer en skjør vekst i den globale økonomien.

"Oljeprisene går inn i en farlig sone for den globale økonomien. Kostnaden av oljeimport blir en trussel for gjeninnhentingen av økonomien. Dette er et varsel for oljekonsumerende land og for oljeprodusentene, sier sjeføkonom Fatih Birol IEA til FT.

Borer etter Macondo
Det amerikanske Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement (Boemre) meldte mandag at selskapene som var i gang med boringer da Macondo-ulykken inntraff kan starte opp igjen uten å tilfredsstille de nye miljøkravene. Andre strengere regler som ble innført etter ulykken må imidlertid overholdes før boringene kan gjenopptas.

DnB Nor Markets skriver en oppdatering onsdag, at selv om beslutningen ved første øyekast ser svært positiv ut, er det fortsatt flere hindre på veien. Blant annet viser meglerhuset til at det bare var et begrenset antall brønner i gang da boremoratoriet ble innført, og at oljeselskapene vil være lite villige til å starte opp igjen hvis det bare er visibilitet for en brønn. Samtidig vises det til fortsatt usikkerhet rundt de strengere reglene.

"For å oppsummere ser på dette som et steg i riktig retning fra myndighetene, men vi ser det hovedsakelig som et tiltak for ”å vise at noe skjer", og slik det ser ut nå tror vi dessverre ikke dette vil føre til mye ny boring”, skriver DnB Nor Markets.

Les også: Slik blir oljeprisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.