- Dette var dårlige tall, det var verre enn ventet, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til DN.

Sesongjustert norsk PMI falt til 44 poeng i juni, fra 46 poeng i mai. Det er den laveste verdien målt siden oktober 2009. Alle indekser under 50 måler et fall i aktivitetsnivået.

- 44 poeng betyr at det er et større fall fra mai til juni enn ventet, påpeker Jullum.

Han peker på at PMI-indeksen ofte kan variere fra måned til måned.

- Men den har trendet nedover siden november ifjor. Fra relativt bra vekst, til lavere vekst og så de siste månedene inn i et territorium der det varsles fall i aktivitetsnivået, sier Jullum.

Sterkere

Bremsen i oljebransjen begynner for alvor å vise seg.

- Det er dette bildet du ser fra for eksempel konjunkturbarometeret fra SSB eller industridelen av regionalt nettverk til Norges Bank. Det er ingen tvil om at nedturen i oljerelatert industri er såpass kraftig at den trekker hele industrien ned. Samlet sett, sier Jullum.

- Nedturen i industrien er i ferd med å bli sterkere og sterkere. Det stemmer med bildet vi ser ellers med nedbemannning og kostnadskutt i store deler av leverandørbransjen. Det er overraskende kraftig, legger han til.

Ifølge Jullum bør sentralbanken kutte styringsrenten ved neste rentemøte, dersom disse svake tallene får medhold fra andre målinger.

- Hvis dette bekreftes av konjunkturbarometeret til SSB eller i industriproduksjonstallene, bunner det i klar tale til et rentekutt i september. Hvis situasjonen virkelig er så sterk som PMI-aktiviteten illustrerer så bør Norges Bank kutte renten i september, understreker han.

Forventninger til rentekutt

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets er ikke overrasket over at oljesmellen nå begynner å gjøre seg gjeldende. Han erkjenner dog at det at en PMI på 44 er svakt.

- Det skulle ned dit, spørsmålet var bare når, sier Syed til Dagens Næringsliv.

- Dette er en effekt av oljeavmatningen, som har latt vente på seg. Det skulle nesten bare mangle at den kommer, ettersom vi har sett effekten andre steder allerede, sier han.

Han mener vi fortsatt ikke har sett de store ringvirkningene av oljeavmatningen ennå, til tross for at industrien er der hvor man skulle sett det først. Selv om PMI-tallene ikke alene er nok til å påvirke hans holdning til Norges Banks rentesetting, er det ikke ubetydelig, påpeker sjeføkonomen.

- Det føyer seg inn i forventningen om et september-kutt, sier Syed.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Dette har ingenting med Hellas å gjøre

Riggselskap varsler «betydelig» bemanningskutt

Fredriksen skaper ny gasskjempe

Se DNTV: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge

- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert: