- Det eneste vi vet er at jo mer oljeprisen faller, dess fortere kommer den opp igjen etterpå, sier investeringsdirektør Morten Astrup i forvaltningsselskapet Storm til DN.

Onsdag var han blant deltakerne på olje- og offshorekonferansen til Pareto i Oslo. Her er 1.700 investorer, konsernsjefer og markedsaktører er samlet. Det er ikke tvil om hvilke diskusjon som står i sentrum:

Siden fjorårets konferanse har oljeprisen mer enn halvert seg - og det i en tid med allerede fallende aktivitet.

- Nå er det store spørsmålet hvor lavt oljeprisen vil falle, påpeker Astrup.

- Produksjonskosten på olje faller

Til daglig følger han markedet fra sitt kontor i London. Investoren venter å se en opptur i oljeprisen i løpet av 2016.

- Til hvilket nivå, avhenger av hvor mye den faller først. For det som skjer, er at produksjonskosten på olje faller - og den faller fort, sier han og fortsetter:

- Hvis oljeprisen skal helt ned på 20-tallet, som enkelte tror, kommer den til å stige til langt over 100 dollar fatet. Hvis den ikke faller så mye mer, tror jeg heller på 60 til 70 dollar fatet til neste år, sier han.

Investoren viser til at mange selskaper allerede har startet å restrukturere gjeld.

- De som har hatt problemer, har faktisk restrukturert seg i ett år allerede. Så det er ganske mange som er rustet for mye lavere oljepris enn de var i fjor, mener Astrup.

- Vil bukke under

Forvalter Hogne Tyssøy i Holberg-fondene, også til stede på Pareto-konferansen, tror oljeprisen holder seg lav "en god stund".

- Samtidig er det en dynamikk her. Når investeringene strupes så mye som de nå gjør, går det ikke så langt inn i 2016 før du får oppleve at dagens overproduksjon vil tørke bort, mener han.

Holberg-fondene er riktignok lite investert i sektoren.

- Nesten samtlige av disse spillerne skal gjennom en refinansiering. De små og de svakeste vil nok bukke under. Det blir en strukturendring som i stor grad blir styrt av kreditorene, tror Tyssøy.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Se DNtv: Første kikk på Sonys nye flaggskip

Sony Xperia Z5
SOny Xperia imonerer med en fantastisk skjerm, og lovnader om lang batteritid. DNs Magnus Eidem er på teknomessen IFA.
01:32
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.