Norske arbeidstakere har fått en ny usikker hverdag, preget av krisen i verdensøkonomien og et bratt fall i oljeprisen. Arbeidsledigheten i Norge er langt høyere enn normalt - og fortsatt stigende.

Disse forholdene vil skape store endringer i arbeidslivet, mener administrerende direktør Eivind Bøe i Proffice.

- Krisen vil endre arbeidslivet permanent. Mye vil endre seg i årene fremover, sier han.

I årets Arbeidsmarkedsanalyse fra rekrutterings- og bemanningsselskapet kommer det frem at norske ledere vil sende bedriftene sine på slankekur:

Har sparket mange - og 2 av 3 har fortsatt ansatte de fint kan kvitte seg med

Halvparten av de spurte lederne i undersøkelsen svarer at de frykter for fremtiden hvis dagens situasjon vedvarer, og verst står det naturlig nok til i oljebransjen. Der frykter tre av fire for fremtiden.

Spår langt flere midlertidige ansettelser

- I oppgangstider er det ingen tvil om at mange bedrifter har vært litt for rause, både med ansettelser og ansattegoder. Nå må forventningene jekkes ned, for her blir det forandringer, sier Bøe til DN.

Han er overrasket over at ikke flere bedrifter tyr til midlertidig ansettelser, men er overbevist om at dette er fremtiden.

- Det er ingen tvil om at det vil bli færre faste jobber fremover. Bedriftene vil bli langt mer forsiktige med å ansette folk i faste stillinger de neste årene, og det synes jeg er helt riktig. For at norsk næringsliv skal kunne hevde seg i den globale konkurransen, må de være fleksible - også når det kommer til arbeidskraft, sier Proffice-sjefen.

Usikkerhet og fleksibilitet går hånd i hånd, peker han på.

- Større og hyppigere svingninger i økonomien bidrar til at vi skifter jobb stadig oftere, og er fleksible med tanke på hva slags jobber vi kan tenke oss.

At det blir færre faste jobber i Norge er ikke nødvendigvis negativt, mener han. Han tror mange - og spesielt de yngre arbeidstakerne - ønsker mer fleksibilitet i arbeidslivet.

Vil bytte jobb oftere

- Det er ikke mange som får gullklokka lenger. Den tiden er forbi. Vi ser i stedet at unge bytter jobb oftere enn før, sier Bøe.

Kampen om jobbene blir hardere. Derfor må unge arbeidstakere nå senke kravene sine, bemerker han.

- Vi ser i undersøkelsen at arbeidstakerne vil stå på kravene selv om det er nedgangstider. 62 prosent av de spurte sier at de vil kreve mer i lønn i år. De sier at de er motivert til å stå på litt ekstra nå som det er tøffe tider, men samtidig ser vi at lederne ikke tror på dem. Det er et ganske interessant funn, sier han.

Å senke kravene betyr også at man må vise mer fleksibilitet, dersom man vil unngå ledighet:

- Å bytte yrke eller bransje er noe flere anser som en mulighet. En av tre ville også ha vært villige til å jobbe med redusert lønn en periode. Men svært få ønsker å flytte for ny jobb. Det tror jeg flere må være villige til i fremtiden hvis de ikke vil gå arbeidsledige, sier Eivind Bøe.

Les også:
Oljefondets pengemaskin slakker farten
- I våre øyne har man gått vel langt
Avbryter to Brasil-oppdrag mot én forlengelse

Se DN Tv: Kristian Røkke: - Nedturen vil vare

Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04 Min
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.