Meldingen tirsdag morgen om at 500 stillinger skal bort fra Aker Subsea var kanskje ikke helt uventet, etter oljeprisfall og oppsigelser i mange andre bedrifter. Men beskjeden var like fullt tøff, forteller hovedtillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions.

- Vi er i en bransje der nyhetene hele tiden melder om usikkerhet, men å få beskjeden oppfattes som et sjokk og ganske brutalt for de ansatte, sier han.

Måtte kutte

Teigland forteller at de tillitsvalgte har vært informert en stund og at det ble gjort styrevedtak før sommerferien. Han er ikke uenig i at selskapet måtte kutte, ettersom mange av oljeselskapene har utsatt prosjekter fordi oljeprisen har falt kraftig. Men han er ikke like enig i vurderingene til oljeselskapene og staten.

- Oljeselskapene har satt prosjekter på vent som ikke vil gi olje på dekk før om tre-fire år. Vi vet ting tar seg opp over tid, om det blir et par år eller mer,  sier han.

Full fart og bråbrems

Han har vært i bransjen lenge og sier dette ikke er første gang det skjer.

- Vi har vært gjennom flere runder der oljeselskapene kjører bremsepedalen i bunn. Så går det opp igjen og det blir et race for å få tak i folk. Det gir store unødvendige kostnader, sier Teigland.

Han påpeker at Aker Solutions har oppbemannet kraftig de siste årene, og at de nå mister mye kompetanse, som det har tatt tid å bygge opp. Han tror altså det kan komme en ny bølge med overetterspørsel etter oljefolk, men dagens marked mener han er vanskelig for dem som mister jobben. Det skyldes at mange med tung kompetanse mister jobben samtidig, både hos dem og andre selskaper.

I flokk

Teigland mener oljeselskapene skuler for mye til dagens oljepris, og at bransjen går i flokk. Dermed bremses produksjonen mange steder samtidig, noe som kan gi en ny prisopptur, der det blir mangel på folk.

- Det er litt tullete i perspektiv. Det mangler horisont, mener han.

- Ingen tør å satse motsyklisk?

- Myndighetene kunne gjort det, gjennom sitt eierskap i Statoil. Man kan spørre seg om de som styrer dette er oppgaven voksen, sier han.

- Kan det være strukturelle endringer i markedet som hindrer ny opptur?

- Denne bransjen er et resultat av en konstant omstilling, og utfasing av fossilt brensel vil komme, men det vil skje gradvis, sier han. 

Les også på dn.no

- Det er utrolig hvor lite du får for pengene

Norsk Industri advarer: Dette er starten på ny nedbemanningsbølge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.