Det ble 2.100 flere helt arbeidsledige i løpet av oktober, ifølge sesongjusterte tall fra Nav som ble publisert fredag.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak økte med 2.000 personer.

– Økningen i oktober er den største vi har sett så langt i år. Den er fortsatt sterkt oljedrevet, og rammer først og fremst Vestlandet, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Ifølge Nav økte ledigheten for personer i alle yrkesgrupper i oktober. Størst prosentvis oppgang var det innen ingeniør- og ikt-fag og industriarbeid.

Ved utgangen av oktober var 80.000 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 7.900 flere enn for ett år siden.

Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken. Ved samme tidspunkt ifjor var ledighetsraten på 2,7 prosent.

Store regionale forskjeller

Det er også denne måneden stor fylkesvise forskjeller i utviklingen, opplyser Nav. I Rogaland har antallet helt ledige økt med 79 prosent, sammenlignet med oktober ifjor. Ledigheten har økt med henholdsvis 35 og 28 prosent i Møre og Romsdal og Hordaland.

Ved utgangen av oktober var ledigheten høyest i Aust-Agder og Rogaland, begge med fire prosent av arbeidsstyrken.

Flere permitterte

En tredjedel av økningen i antallet helt ledige det siste året skyldes flere permitterte. Ifølge Nav var 3.600 personer helt permittert ved utgangen av oktober. Dette er en økning på 2.500 personer sammenlignet med oktober ifjor.

I tillegg var 2.600 personer delvis permittert, noe som er 1.600 flere enn for ett år siden. Over halvparten av de permitterte har bakgrunn fra industriarbeid eller ingeniør- og ikt-fag.

Høyere ledighet enn ventet

- Tallene var litt svakere enn vi hadde trodd. Vi fokuserer på endringer i bruttoledigheten, altså ledighet pluss folk på tiltak. Den økte med 2000 personer fra september til oktober. Vi vet at det var en underrapportering i i september på 300-400 personer, så hvis vi ser august og september under ett, ser det ut som om økningen per måned er rundt 1500, sier sjeføkonom Frank Jullum i danske Bank til DN.

Han hadde på forhånd ventet at antallet arbeidsledige ville stige med 1600 personer i oktober. Utviklingen er imidlertid omtrent i tråd med hva Norges Bank har sett for seg, tror Jullum. Han merker seg også at det er betydelig mindre svekkelse i arbeidsmarkedet enn det AKU-tallene skulle tyde på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

TV 2: - Justin Bieber har brutt avtalen

Anslår inntil 50.000 asylsøkere neste år

Skandiabanken prises til fem milliarder

Se DNTV: Én øvelse trener hele kroppen

Én øvelse trener hele kroppen
Men før du kan gjøre den, må du mestre tre baseøvelser. Personlig trener Bertine Neverdal på SatsElixia viser deg hvordan.
01:19
Publisert: