Snart er 25.000 oljejobber borte her til lands som følge av en oppbremsning av aktiviteten på sokkelen.

Lørdag skrev Dagens Næringsliv om sivilingeniør-brødrene Jørgen (30) og Jonas (34) Strømquist har begge fått sparken det siste året. Det til tross for spisskompetanse innen marinteknologi fra kanskje Nordens to mest anerkjente ingeniørskoler, NTNU og KTH i Stockholm.

Les hele saken her: Oljeansatte fikk sparken - pantsetter huset

- Jeg tenker at jeg ganske glad for at jeg kom meg ut i første runde. Jeg tror det blir ganske lite hyggelig i neste runde, sier Jonas til Dagens Næringsliv.

Brødrene henger imidlertid ikke med nebbet.

Selv om det er helt greit å være trist, skuffet og ha bekymringer, gjelder det å se opp og frem - og stole på sine egne ferdigheter og interesser, påpeker de.

- Jeg tror verden går dithen at man ikke nødvendigvis skal føle at man må jobbe med noe man har utdannet seg for. De tingene man lærer i utdannelsen er anvendbar for svært mange bransjer, sier Jørgen.

- Husk at du er kommet dit du er fordi du er flink. Du er fortsatt flink, det er bare omgivelsene som har endret seg, sier Jonas.

Se video: Oljeingeniører mistet jobbene - nå selger de sykler for 80.000 kr. styk.

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
 

Kommer til å miste kompetanse

Han signerte i forrige uke en sluttavtale med sin tidligere arbeidsgiver. Da hadde han jobbet med dynamiske posisjoneringssystemer for offshorefartøy for det franske oljeserviceselskapet i to år. Og det etter en karriere i Kongsberg Maritime, der han inspiserte 40 skip i året, verden over.

Nå satser han for fullt sammen med broren på import og salg av stisykler og ski i den helt øverste prisklassen.

- Jeg mener oljebransjen gjør en gedigen tabbe, og de virker svært, svært uerfarne med denne type prosesser. Det er helt åpenbart at de kommer til å miste mye kjernekompetanse, som blir vanskelig å hente inn igjen når de trenger det, sier Jonas.

Må selge

Leder for juridisk avdeling i ingeniørfagforeningen Tekna, Anne Cathrine Hunstad, deler brødrenes syn på at oppsagte oljeingeniører må tenke utenfor boksen.

Det er mange stillinger innen stat, kommune og bygg, som fortsatt trenger deres kompetanse. Samtidig må man kanskje fire på noen krav, påpeker hun.

- Må må kanskje flytte på seg. Det er selvsagt ikke lett, sier hun til Dagens Næringsliv.

Hun mener også ingeniørene må bli mer bevisst på sin egen kompetanse.

Tekna har allerede arrangert møteplasser i Bergen og Stavanger for å bistå sine medlemmer som har blitt rammet av oljetørken til å markedsføre seg selv.

- Ingeniørene må bli bedre på å selge kompetansen sin, sier Tekna-toppen.

Etterlysning: Har oljesmellen gitt deg nye muligheter? Etterlysning: Har oljesmellen gitt deg nye muligheter?

Les også:  Ultimatum til oljeansatte: Sluttpakke eller flytte til Oslo

0-100 på sekunder for privat leiebil

Den feteste SUV-en

Se på DN Tv:  Sjekk bilen: Med denne gestikulerer du lyden opp

Med denne gestikulerer du lyden opp
BMW 7-serie byr på nyheter som hvermannsen kan få i sin neste bil. Se video!
01:04
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.