– Det finnes noe godt i alle mennesker, sier Bjarne Skeie (70).

Gründeren og milliardæren har bidratt til å skape flere tusen arbeidsplasser på Sørlandet i selskaper som i dag heter MH Wirth og National Oilwell Varco (Nov).

Skeies ånd

Bjarne Skeie står midt i de tomme lokalene på industriområdet Lumber like vest for Kristiansand og forteller om sin nyeste idé; et veksthus for uttesting og realisering av gode ideer. I bygget, som han eier sammen med Eidjord-familien, er det i første omgang 40 kontorplasser.

– De store selskapene tenker mest på bunnlinjen, og jeg mener det er viktig å finne plass til disse menneskene som nå mister jobbene sine; et ubyråkratisk opplegg der de kan få lufte tanker og ideer og kanskje skape fremtidens arbeidsplasser, sier Skeie.

Dag Nordbø (58) er teolog, tidligere domprost og i dag direktør hos Nov.

– I Bibelen står det at i begynnelsen var alt øde og tomt – akkurat som her, sier han.

Nordbø kunne ha fortsatt sitatet fra første mosebok: «Guds ånd svevet over vannet. Da sa Gud: Det skal bli lys! Og det ble lys».

– Nå skal vi kanskje ikke trekke sammenligningen for langt. Men det er jo samtidig nettopp det vi håper Bjarne Skeie og resten av støttespillerne skal få til her også; å fylle lokalene med mennesker med spennende tanker og ideer, sier Nordbø.

Han legger til at Nov ikke var i tvil om å støtte veksthuset, eller preinkubatoren, da forespørselen kom. Også konkurrentene MH Wirth og Cameron sa ja.

Sparebanken Sør, Nordea, DNB, kommunen og fylkeskommunen det samme og disse bidrar med tilsammen 1,4 millioner kroner fra start.

Blir inspirator

Tanken er at alle som har en idé, det være seg innen teknologi eller innen andre felt, skal få muligheten til å få testet den ut. De som kommer gjennom nåløyet og får gratis kontorplass, skal også inspireres til å etablere egne bedrifter. Bjarne Skeie får selv en rolle som inspirator.

– Jeg synes det er veldig moro å se at alle de store konkurrentene blir med på spleiselaget. For meg er dette stort, sier Skeie.

– Og på sikt tenker jeg at nettopp disse store selskapene vil bli med å by på de gode ideene som helt sikkert vil dukke opp her, sier han.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.