Den økonomiske veksten i år, målt ved bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge, var 0,3 prosent i første kvartal. Det viste tall fra Statistisk Sentralbyrå torsdag.

I tillegg ble BNP-tallene fra forrige kvartal, som viste Svakeste vekst siden finanskrisen: - Et langvarig sjokk som treffer norsk økonomi , revidert ned.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen og makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken peker i en fersk oppdatering fredag på at produksjonsveksten i Fastlands-Norge utenom kraftforsyning og industri har variert mellom 0,1 og 0,2 prosent de siste tre kvartalene.

  Nullvekst i varekonsumet

Det er en halvvering av veksttakten fra første halvdel av fjoråret , og et tempo som ifølge Due-Andresen og Hov er langt svakere enn hva vi kan regne som normal vekst i norsk økonomi.

- Dette forteller oss at ringvirkningene fra oljebremsen for alvor har begynt å gjøre seg gjeldende, skriver de to i rapporten.

Dette kommer tydeligst frem innenfor konsumentutviklingen:

- I prinsippet har det vært nullvekst i varekonsumet i det siste halve året, peker økonomene på.

- Men vi skal også være klar over at industrien kan falle mer fremover enn hva vi faktisk så i første kvartal, ettersom ordreinngangen for industrien har fortsatt nedover.

  Svakere enn Norges Bank

Dermed er det fortsatt et betydelig press ned for veksten i norsk økonomi:

- Og utviklingstrekkene ser ut til å være noe svakere enn hva Norges Bank har sett for seg, mener Due-Andresen og Hov.

Bnp-tallene fra 1. kvartal i år viste blant annet fallende eksport og avtagende industri. Les saken her: Svak vekst i norsk økonomi

- Det underliggende bildet for norsk økonomi er enda noe dårligere enn det vi trodde, sa sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN torsdag.

- Ser du noe positivt for norsk økonomi i disse tallene?

- Nei. Hovedbildet er godt i tråd med hvordan vi ser på norsk økonomi. Det bremser markant, sier Dørum.

Les også: Financial Times plasserte dataanalytikerne i hjertet av nyhetsrommet

Trumps tidligere butler skrev at Obama bør drepes

Tre dagers oppgang - så falt oljeprisen

Hørt denne?

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.