Kuttene i oljesektoren fortsetter for fullt verden rundt. Tirsdag meldte oljeserviceselskapet Aker Solutions at 500 ansatte mister jobben.

Nå er det en av verdens virkelige oljegiganter som sliper sparekniven.

ConocoPhillips planlegger å kutte 10 prosent av arbeidsstyrken, tilsvarende 1.810 ansatte. Det skriver Associated Press tirsdag kveld, og viser til en melding fra selskapet.

Kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips Norge bekrefter kuttene overfor DN. Den norske delen av virksomheten har omtrent 2.000 ansatte.

Han vet ennå ikke om og eventuelt hvordan kuttene vil påvirke de norske ansatte:

- Det er for tidlig å si noe om hvilke konsenvenser dette vil få. Allerede i 2014 satte vi igang en aktivitetsbasert kostnadsreduksjonsprosess etter at en periode med høy aktivitet var over. Vi har gjort en prosess der vi allerede har gjennomført betydelige kostnadsreduksjoner, sier Kvendseth til DN.

  Erstatter pensjonistene

Han peker på at det over en tid har vært kjent, blant annet gjennom børsmeldinger, at selskapet internasjonalt skal redusere sine driftskostnader i størrelsesorden én milliard dollar, og at det som en konsekvens av det vil kunne komme en reduksjon i bemanningen. 

- Nå planlegges en reduksjon på ti prosent av den globale arbeidsstyrken, der størsteparten av kuttene kommer i Nord-Amerika. Men vi vil i de neste ukene og månedene vite mer om konsekvensene for den norske delen av virksomheten, sier han.

- Hvordan kommuniserer dere nå med de ansatte?

- Vi har har allmøter og kommunikasjon med fagforeningene. Men det er viktig oppi det hele å si at vi fortsatt ansetter lærlinger, vi har et «graduate-program og ansetter høyt kvalifiserte nyutdannede fra universiteter og høyskoler - og også mange fagarbeiderer offshore som erstatter de som pensjoneres som følge av oppnådd aldersgrense. Vi har et langsiktig perspektiv på vår virksomhet i Norge og det som nå skjer er en tilpasning for å sikre denne langsiktigheten, sier han.

«Dramatisk nedtur»

Den største delen av kuttene vil være i Nord-Amerika, hvorav 500 i Houston.

Selskapet begrunner bemanningskuttene med at energisektoren er i en «dramatisk nedtur». ConocoPhillips har allerede kuttet 1.000 stillinger i år, og hadde 18.100 ansatte pr 30. juni 2015.

Les også: F Norsk Industri frykter at opptil 70.000 jobber går tapt

Se DNs Bård Bjerholt: - Ikke utenkelig at turnusen også står for fall

- Ikke utenkelig at turnusen også står for fall
Dn´s kommentator Bård Bjerkholt mener utgiftene i oljenæringen må ned.
03:06
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.