- Våre virksomheter merker den mest på Vestlandet. Vi merker det innenfor byggvare, hotell, restaurant og utelivet. Men på Vestlandet vil det være mer ringvirkninger etter hvert utover dette. Vi ser det ennå ikke i resten av landet, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke til DN.

På Virkes konjunkturseminar mandag la hun frem nye undersøkelser om hvordan næringsliv og arbeidstakere ser på fremtiden. Det var ikke til å legge skjul på at organisasjonens medlemsbedrifter har blitt påvirket av oljesmellen, til tross for omsetningsvekst i bransjene.

- De mørke skyene har gått over til nedbør, sier Madsen som påpeker at usikkerheten i varehandelen for tiden er stor.

Mer robuste

Hun understreker imidlertid at det i hovedsak dreier seg om et lokal nedbør - bedriftene som merker mest til oljesmellen er lokalisert på Vestlandet, og i størst grad i Rogaland. Likevel utelukker ikke Madsen at nedbøret kan spre seg.

- Erfaringene våre fra tidligere er at bekymringer et sted ofte gir overslag, sier hun.

- Nå har vi vært føre var. Bedriftene forteller om veldig mange tiltak de gjør for omstilling for å møte dette. Vi tror bedriftene er langt mer robuste enn tidligere. Ting kommer ikke så overraskende, legger Madsen til.

Nye forretningsmodeller

Ifølge henne er deres medlemsbedrifter allerede i gang med omstillingstiltak.

- Det vi ofte ser er at de leter etter nye forretningsmodeller. De leter etter å kunne øke topplinjen, samtidig som de er gode i å redusere kostnader. Veldig mange har jobbet med kostnader over tid, så det dreier seg nå om å se hvordan de kan bruke sin kunnskap på en annen måte, sier Madsen.

Omstillingen innebærer også bemanningskutt. Ifølge Madsen har det over tid vært en nedgang i antall ansatte i varehandelen.

- På sommerjobbene er det en liten økning. Ellers er det jevnt nedadgående. Vi ser det hele tiden. Det er fusjoner, oppkjøp og reduksjoner i ansetting. I varehandelen over tid har det gått ned i antall ansatte. Vår bekymring er at i langsiktige tider hvor alt skal gå mer forsiktig, går det utover de unge som ikke har arbeidserfaring.

Styrke samferdselen

Selv om bedriftene er omstillingsdyktige mener Madsen at de ikke kan klare omstillingen alene. Virke krever en styrking av samferdselen fra regjeringens side. Madsen mener Stortinget må prioritere å bygge vei og bane der det er mest samfunnsøkonomisk lønnsomt.

- Bedriftene kan ikke alene løse dette. Alle virksomhetene nevner hvor problematisk det er å få varer inn i landet eller ut av landet på vei. De kan ikke løse dette ene alene på sjø eller bane. Når vi har de hindrene vi har i de store byene våre, er meldingen at ja vi klarer mye omstilling, men da må regjeringen faktisk forsere dette, sier hun.

Endre skatteregler

I tillegg mener Madsen at regjeringen må holde det de har lovet når det gjelder skatt og avgifter. Næringslivet trenger et bredt skatteforlik, som gir stabile rammevilkår på lang sikt, påpeker hun.

- Regjeringen må ikke skli unna de vanskelige spørsmålene som er avgjørende for næringslivet som formueskatt, selskapsskatt og et grønt skatteskifte, sier Madsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Børsnerdenes hevn

Skjønnhetssmell for Celina Midelfart (42)

- Nå haster det virkelig med en avklaring

Se DNTV: - Det er ingen lønnsomhet i denne bransjen for tiden

- Det er ingen lønnsomhet i denne bransjen for tiden
Nå forbereder forretningsmannen Christen Sveaas seg på å legge båter i opplag som følge av oljesmellen.
01:42
Publisert: