Oljesmellen fortsetter å ramme oljeselskapene og leverandørindustrien. På oversikten som aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets fører, har antallet jobber som er blitt borte i Oljesmellen nå nådd 30.000.

Og meglerhuset tror det blir enda verre.

- Det er ikke så mye mer å si enn at tallene fortsetter å stige. Men vi har gjort en litt grundigere jobb nå, og det virker som at kuttene som har kommet fortsatt ikke er høye nok i forhold til det oljeselskapene har kommunisert rundt budsjettkutt, sier Erichsrud.

DNB-megleren sier det er umulig å anslå hvor mange tapte arbeidsplasser man ender opp med i den norske oljenæringen eller når trenden vil snu, men er klinkende klar på hvor det bærer:

- Jeg antar at tallene blir ganske mye større. Alt tilsier at det skal skje ytterligere kutt, sier han.

Ringvirkninger på andre bransjer

Ifølge DNB Markets-statistikken, har 31.287 jobber nå forsvunnet fra oljebransjen som en følge av det dramatiske raset i oljeprisene. Tallet inkluderer innleide personer.

Erichsrud forklarer imidlertid at det reelle tallet kan være høyere, ettersom hans statistikk kun inkluderer arbeidsgivere som er direkte relatert til oljenæringen.

- Man begynner å se at det ikke kun er personer med direkte tilknytning til næringen som mister jobbene sine. Folk med indirekte tilknytning til næringen begynner også å bli rammet nå, for eksempel hotellbransjen, restaurantbransjen og den slags, sier han.

Selv om megleren ikke tør spå hvor lang den utfordrende arbeidsmarkedssituasjonen vil bli, advarer han mot å være optimistisk til en oppsving i det korte bildet.

- Jeg vil anta at man kommer til å se en del konkurser etter hvert, noe det ikke har vært så mye av ennå. Dette er nemlig ikke noe som fikses over natten, fastslår han.

 

Les også:

Statoils konsernsjef: - Det er en vanskelig situasjon

Forundret over tause politikere dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.