Torsdag publiserte Statoil en såkalt konsensus for tredje kvartal, et slags snittanslag på hva 27 aksjeanalytikere venter seg når selskapet legger frem kvartalsresultatene 27. oktober.

I snitt venter analytikerne at selskapet skal levere et reelt driftsresultat på 957 millioner dollar. Det er omtrent en halvering fra samme tid i fjor.

Likevel tror aksjeanalytiker Kjetil Bakken i Carnegie at kollegene kan bli negativt overrasket.

- Jeg ligger litt under. Nå kom Oljedirektoratet nettopp med produksjonstall for norsk sokkel i september. Septemberproduksjonen var under prognosen. Når jeg plugger inn de tallene, faller Statoils norske produksjon litt sammenlignet med det jeg hadde før, sier Bakken.

Gasseffekt slår inn

Aksjeanalytiker Trond Omdal i Pareto er enig. Statoil-resultatet blir enda svakere enn konsensus.

- Til sammenligning hadde Statoil et justert driftsresultat på 7,5 milliarder dollar i første kvartal i 2014. Nå blir det under milliarden i justert driftsresultat. Du kan selv regne prosenter. Det er relativt heftig, sier han.

Han påpeker at kvartalsresultatet også er en halvering fra tallet på samme tid i fjor, til tross for at oljeprisen nærmest er uendret. Grunnen er rett og slett at Statoil treffes hardt av lavere gasspriser. Selskapet har allerede rapportert en reduksjon på 45 prosent i såkalt intern gasspris. Noe av grunnen til at dette slår inn først nå, er at det er en tidsforsinkelse i markedet fordi mye av den russiske gassen fortsatt selges på langtidskontrakter med en forsinket indeksering mot oljeprisen.

Positive likevel

Likevel er både Bakken og Omdal mer positive til Statoil-aksjen enn snittet av aksjeanalytikerne. Snittanbefalingen i markedet er hold og aksjekursmålet 139 kroner, sammenlignet med en aksjekurs på 136 kroner på Børsen torsdag formiddag. Bakken og Omdal er mer fremoverlente.

Bakken mener Statoil i dag prises ut fra forventninger om en langsiktig oljepris på 60 til 65 dollar fatet. Men det er bare hvis en tar utgangspunkt i selskapets eksisterende felter. Han mener Statoil har mulighet for å skape oppside gjennom funn. Dessuten venter han en langsiktig oljepris på 65 dollar fatet. Derfor anbefaler han kjøp av Statoil-aksjen og har et kursmål på 150 kroner.

Omdal sier også kjøp, men høyner til 160 kroner på tre til seks måneders sikt. For det første mener han Statoil nå har kuttet kostnader og investeringer så mye at utbytteutbetalingene ikke er truet. Statoil er kontantstrømsnøytrale med en oljepris på under 60 dollar fatet, mener han. I tillegg tror han oljeprisen skal opp.

- Vi har 70 dollar fatet som langsiktig realpris, men risikoen ligger mer på oppsiden, sier Omdal.

Tror Saudi-Arabia kutter

Pareto-analytikeren mener Saudi-Arabia ikke kan leve med dagens lave oljepriser, og snart vil samle seg sammen med Kuwait og Abu Dhabi for å kutte oljeproduksjonen. Saudi-Arabia har ikke råd til å fortsette kampen om markedsandeler mot erkefienden Iran særlig mye lengre. Den kampen er tapt etter at USA har sluppet Iran tilbake i verdensmarkedet gjennom atomavtalen, mener Omdal.

- Forhandlingsbildet mot Iran er snudd på hodet. Iran kan leve lenger med disse prisene enn det Saudi-Arabia kan, sier han.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.