Siden august 2014 har rundt 28.000 norske oljejobber forduftet.

Det viser en oversikt DN har fått av DNB Markets. Meglerhuset anslår at mellom 27.429 og 28.832 stillinger har blitt luket bort som følge av fallet i oljeprisen som stadig stuper til nye bunnivåer.

Det siste kuttet kom fra Aker Solutions fredag, som opplyser at 900 ansatte må gå som følge av kapasitetsjusteringer.

- Det er nok sannsynlig at vi får flere kapasitetsreduksjoner i diverse olje- og serviceselskaper gjennom 2016, tror analytiker Morten Nystrøm i Nordea Markets.

Han får støtte av analytiker Øyvind Mossige i Danske Bank Markets.

Analytiker Øyvind Mossige i meglerhuset Danske Bank Markets. Foto: Øyvind Elvsborg
Analytiker Øyvind Mossige i meglerhuset Danske Bank Markets. Foto: Øyvind Elvsborg (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Det er ingen tvil om at det er risiko for at det kan komme nye runder - ikke bare i Aker Solutions, men også i flere selskaper, forklarer Mossige.

Oljeprisen tynger

Kuttperioden vil foregå frem til selskapene ser bedring i oljepris og underliggende markeder. Med en oljepris på 30 dollar fatet er det foreløpig lite stabilisering i sikte.

- Du må se bedring i de fundamentale forholdene slik at oljeprisen stiger før du ser en ende på jobbkuttene. Blir oljeprisen liggende på dagens nivå gjennom hele året, tror jeg det omtrent er gitt at det vil komme kapasitetsjusteringer, sier Nystrøm.

Spørsmålet er om selskapene ser den samme aktivitetsutviklingen nå som for tre måneder siden, forklarer han.

- Sannsynligheten er stor for at selskapene vil se behov for å redusere kapasiteten ytterligere, sier Nystrøm.

Mangler kontrakter

I likhet med mange tilsvarende selskaper, er Aker Solutions største utfordring fremover å sikre nye kontrakter, ifølge Mossige.

Oljeprisen som har falt kraftig, gjør det ulønnsomt å investere i nye prosjekter. Dermed må kostnaden ned i hele bransjen - både olje og oljeservice, forklarer han.

Mossige ser ingen umiddelbare, positive triggere for oljeprisen første halvdel av 2016.

- Men etterspørselen etter olje øker hele tiden, så vi venter justering i produksjonen. Vi ser et marked som går mot en viss balanse i 2017. Men akkurat hvor oljeprisen skal være er vanskelig å si. Nå tror vi på et sted mellom 45 og 55 dollar fatet for neste år, sier Mossige.

 

Les også: Boligpriser på tålegrensen

Opptil 900 stillinger ryker i Aker Solutions

Diplomatene fra helvete

 

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet:

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert: