Fredag publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) konjunkturbarometeret for industrien for tredje kvartal.

Tallene vitner om pessimisme og vanskelige tider, spesielt for leverandører til olje- og gassektoren.

- Det er dagens dårlige nyheter, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til DN.

 

Den sammensatte konjunkturindikatoren for industrien var på -5,0, ned fra -1,8 i andre kvartal. Det historiske gjennomsnittet på indikatoren er 3,0.

Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle.

Ifølge Jullum gir tallene grunn til bekymring.

- Det er en økende frykt for et dobbelt fall. Først faller det, så tar det seg opp igjen, men så faller det på nytt, sier han.

Nedgang i ordrebeholdning

Sjeføkonomen peker på at det særlig er redusert ordrebeholdning blant bedriftene som drar ned totalindeksen.

Ordreinngangen har bedret seg over tid. Likevel er det nedgang i bedriftenes ordrebeholdning.

- Når bedriftene melder om at ordrebeholdningen faller, må det være en del store prosjekter som blir sluttført. Selv om det kommer inn nye ordrer, er det ikke tilstrekkelig til å holde ordremassen oppe, sier han.

Produsenter av investeringsvarer hadde et klart fall i både ordretilgang og ordrebeholdning, viser statistikken fra SSB. Produsenter av investeringsvarer er spesielt knyttet til olje- og gassektoren.

- Kan bli tvunget til å kutte renten igjen

Jullum peker på at det har vært et «brutalt fall» i oljerelatert industri siden oljeprisen begynte å falle.

Fra september 2015 begynte ting imidlertid å ta seg opp, og i andre kvartal i år har det vært vekst. Dagens konjunkturindikator kan være et tegn på at dette nå snur, ifølge sjeføkonomen.

- Dette indikerer at vi får et nytt fall i slutten av året. Det som så ut til å være en gradvis bedring, ser ut til å få en motreaksjon, sier Jullum.

Sjeføkonomen mener det nå ser ut til at det vil ta lenger tid før nedgangen i oljeindustrien er over.

- Det er boliginvesteringer og offentlig infrastrukturinvesteringer som i stor grad driver veksten i Norge nå. Så deler av økonomien vil fortsette å vokse raskt, sier Jullum.

- Men dette her vil dempe veksten. Det øker sannsynligheten for at Norges Bank vil bli tvunget til å kutte renten igjen, understreker han.

- En viss optimisme å spore

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB markets viser også til at konjunkturbarometeret var klart svakere enn ventet.

Han trekker imidlertid frem at industrilederne er optimistiske til utviklingen i fjerde kvartal.

- Tross leverandørenes problemer er det en viss optimisme å spore i bedømmelsen av fjerde kvartal for industrien sett under ett: Den generelle vurderingen av utsiktene nå positiv for første gang på åtte kvartaler, skriver han i en oppdatering.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.